2024. április 19., péntek

Weber a háttéralkuk ellen

Manfred Weber az európai uniós tisztújítás ügyében június 30-ra összehívott rendkívüli EU-csúcsig hátralévő napokban az Európai Parlament (EP) többségi támogatásának elnyeréséért küzd, hogy nyomást gyakoroljon a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsra. A bajor politikus továbbra is bízik abban, hogy az Európai Bizottság következő elnöke lehet, erről a Welt német lapnak beszélt.

Most a képviselőkön a sor, el kell dönteniük, hogy mi fontosabb számukra, a pártpolitikai és nemzeti érdekek, vagy pedig intézményük, az EP befolyásának erősítése - fogalmazott a néppárti csúcsjelölt.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is kiáll az úgynevezett csúcsjelölt elv mellett, amely szerint a képviselőknek annak a pártcsaládnak az EP-kampányban indított csúcsjelöltjét kell megválasztaniuk EB-elnöknek, amely a legtöbb szavazatot gyűjtötte az EP-választáson.

Ennek az elvnek az érvényesítése hozzájárulna "az EU sürgetően szükséges demokratizálásához" - fogalmazott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

"Világos jelet küldtek az állampolgárok azzal, hogy az EP-választásokon szavaztak. A részvételi arány jelentősen nőtt, néhol a duplájára emelkedett. Nagyon csalódást keltő lenne, ha a diplomáciai háttéralkukkal hoznák meg a nagyobb EU-s döntéseket" - fogalmazott Weber.

Az EU-s intézmények demokratikus legitimációjának erősítését célzó folyamatban visszalépés, "súlyos csapás" lenne, tette hozzá.