2024. március 28., csütörtök
HOLNAP ÉS SZERDÁN IS

Útbaigazítás a jövendőbeli egyetemistáknak

A VaMaDiSz aktivistái Újvidéken mindenben segítik a végzős középiskolásokat a felvételire való jelentkezésnél

(Ótos András felvétele)

A Vajdasági Magyar Diákszövetség már évek óta segítségére van a végzős középiskolásoknak. Az idén is megrendezik a Help Me! elnevezésű felsőoktatási beilleszkedési programjukat, amelynek keretében a szervezet aktivistái segítséget nyújtanak az egyetemi karokra jelentkezőknek a dokumentumok kitöltésében és az ügyintézésben. A ma kezdődött akción az aktivisták 8.30 és 13 óra között várták a végzős középiskolásokat az újvidéki egyetemi városrészben, a gyalogos körforgalomban, a Műszaki Tudományok Kara mellett felállított standnál. A végzősök az egyetemi karokra való jelentkezés további két napján, vagyis kedden és szerdán is ugyanebben az időben kereshetik fel az aktivistákat. A program célja, hogy a szervezet tagjai megkönnyítsék a végzősök számára az egyetemi ügyintézés első lépéseit, és hogy segítsenek nekik legyőzni a felmerülő nyelvi akadályokat.

– Ma százan keresték meg a VaMaDiSz standját az egyetemi városban. Voltak olyanok, akiket el kellett kísérni az adott egyetemi karra, és meg kellett mutatni nekik, hol tudják megvásárolni a szükséges dokumentumokat, és melyik tolóablaknál tudják átadni azokat. Akadtak olyan középiskolások, akik szüleik nélkül érkeztek. Nekik a dokumentumok kitöltésénél kellett segíteni, illetve el kellett kísérni őket a postára, és segíteni kellett nekik a befizetőlap kitöltésében. Eddig úgy tűnik, hogy a Jogi Kar iránt érdeklődtek a legkevesebben, a Bölcsészettudományi és a Természettudományi–Matematikai Kar volt a legnépszerűbb – mondta Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke.

A felvételi vizsgára való jelentkezés harmadik napján kiderül, hogy idén melyik kar a legnépszerűbb a magyar végzős középiskolások körében.