2024. március 29., péntek

Jég és tűz

Bánáton is végigsöpört az ítéletidő

Erős szél, felhőszakadás, néhol ökölnyi, máshol mogyorónyi nagyságú jég, továbbá gyorsan lezúduló nagy mennyiségű csapadék jellemezte a vasárnap késő délutánt, illetve az estét Bánátban.

Egy hazafelé tartó, számosi munkást a Ferdinándfalva és Ilonc közötti úton érte az ítéletidő, és egy fa alá parkolt be autójával, az autó ablaküvegeit mégis betörte az ökölnyi nagyságú jég. Elmondása szerint a tájon gyorsan, mindössze néhány perc alatt végigsöpört a vihar, de a kárt nem tudta elkerülni.

Ürményházán is nagy károkat okozott az ítéletidő. Ott mogyoró nagyságú jég esett, egy távvezetékbe belecsapott a villám, és a faluban vasárnap 17 órától másnap, hétfő délután 16.30-ig szünetelt az áramszolgáltatás, és ugyanabban az időpontban víz sem volt. A határban a károk jelentősek, azok felbecslése a következő napokban esedékes.

Tamáslakán egy házba belecsapott a villám, majd a villanyvezeték lángra lobbant, és leégett az épület. A helyszínre három rohamkocsival kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet, a házban szerencsére nem tartózkodott senki. A telefonhálózatba is belecsapott a villám, ugyanis a faluban a telefonok sem működnek.

Nagybecskereket 19 óra tájban érte el a rossz idő, a gyorsan hömpölygő felhők hoztak egy kis jeget is, mogyoró nagyságú jég esett az olajgyár környékén, az épületnek több ablaka is betört. Az erős szél a város több helyszínén is ágakat tördelt le a fákról, az illetékesek azon fáradoztak, hogy minél hamarabb eltakarítsák a járdákra leesett faágakat. Azokban az utcákban, ahol vannak esővíz elvezetők, a csatornahálózat nem tudta elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot, ahol viszont csak vízgyűjtő árkok léteznek, azok gyorsan megteltek, így néhol az aszfaltúton is csak lassan tudott elszivárogni az eső.

A hivatalos adatok szerint Nagybecskereken vasárnap este négyzetméterenként 45,5 liter csapadék esett, a szél pedig 47 kilométeres óránkénti sebességgel fújt.