2024. március 29., péntek

Jégeső tarolt Szerbiában

Belgrád, Čačak, Gornji Milanovac és Knić is „úszott”
Beograd, 18.09.2019. - Jaku pljusak pao je danas oko 13 casova u Novom Beogradu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Vasárnap este mintegy 100 liter eső esett négyzetméterenként rövid idő alatt Belgrádban, jelentős gondokat okozva a fővárosban. Egyrészt utak omlottak be, másrészt a szennyvíz/ és esővíz-elvezető csatornák nemhogy elnyelték volna a vizet, szökőkútként spriccelték a magasba. Óvodák kerültek veszélybe az árvíz miatt, sőt Belgrád egyes területein embereket kellett kimenteni az áradásból. De nem csak Belgrádot érte váratlanul a zápor és a zivatar, Közép- és Nyugat-Szerbiában teniszlabda nagyságú jégeső tett kárt a termésben és a polgárok ingatlanjaiban.

Tegnap délután Aleksandar Vučić államfő bejelentetlenül ellátogatott a Belgrád melletti Borča negyedbe, ahol a tűzoltóság az udvarokban felgyülemlett vizet szivattyúzta, a fertőtlenítéssel megbízott egységek pedig a talajt tisztították.

Bebizonyosodott, hogy Belgrádban nem működik jól a vízelvezető hálózat. A mentőegységeknek vasárnapról hétfőre 12 személyt kellett kimenteniük az áradásból. A tűzoltókat 37 esetben riasztották az eső miatt. A csapadék a legnagyobb gondot a Borča, Ovča, Krnjača és Kotež belgrádi településeken okozta. Goran Vesić, Belgrád város alpolgármestere a városi válságstáb ülése után tegnap kiemelte, a jelentős mennyiségű csapadék elsősorban a Duna bal oldalán húzódó településeket érintette. Borčán 45 perc alatt 100 liter eső esett négyzetméterenként. Hozzátette, 2014-ben, az áradások idején Obrenovácon 185 liter eső esett négyzetméterenként.

VISSZAÁLLT AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁS

A vasárnapi eső jelentős gondokat okozott Belgrád egyes óvodáiban is, mégis a 360 óvoda közül csupán a Palilula községben található maradt zárva. A gyerekeket egy másik óvoda fogadta addig, amíg az áradás okozta gondokat el nem hárították, illetve nem fertőtlenítik az épületet – emelte ki Slavko Gak városi oktatási titkár. Hozzátette, addig, amíg csapadékos időjárás várható, az óvodákban éjjeli ügyeletet vezetnek be.

Aleksandar Antić energetikai és bányászati miniszter tegnap délelőtt közleményben fordult a nyilvánossághoz, s ebben megjegyzi, hogy az ítéletidő Szerbiát és Belgrádot is sújtotta, különösen a fővárosban okozott gondokat az áramellátásban, hiszen több áramelosztó egység került víz alá. Tegnapra azonban már minden háztartásban sikerült visszaállítani az áramellátást, hiszen a Szerbiai Villanygazdaság és a Szerbiai Villanyszolgáltató vállalatok ügyeletes egységei egész éjjel dolgoztak, szivattyúzták a vizet, és igyekeztek elhárítani a víz okozta károkat, hogy zavartalan legyen az áramszolgáltatás. Tegnap csupán hét fogyasztó maradt áram nélkül, ezek magántrafó-állomásról kapják az áramot.

Az ügyeletes egységek továbbra is követik a helyzet alakulását.

TENISZLABDA NAGYSÁGÚ JÉG TAROLT

Az ítéletidő jelentős károkat okozott Čačakon is, ahol 19 helyi közösségben rendkívüli állapotot hirdettek a zápor és a zivatarok miatt. Gornja Gorevnica faluban teniszlabda nagyságú jeget jegyeztek, hozta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió.

Knic, 24.06.2019. - U nevremenu pracenom kisom, olujnim vetrom i gradom velicine teniske loptice unisteni su vocnjaci, ratarske i povrtarske kulture u selima Leskovac Balosava, Vrbeta i Pajsijevic u opstini Knic. Prema saop?tenju Opsinske uprave Knica, za

Ám nem csak Čačakon okozott károkat a jégeső, hanem Gornji Milanovácon is, ahol hatalmas károkat jegyeztek a gyümölcsösökben, több helyen a 15 percen át hullott, tojás nagyságú jégeső tetőcserepeket rongált meg, illetve fóliasátrakat zúzott össze. A jég több faluban is károkat okozott.
Gornji Milanováctól csupán néhány kilométerre, Knić községben is hasonló hírekről számoltak be. Mint az N1 Televízió beszámolt róla, a šumadijai községben az ítéletidő viharos széllel, jéggel és jelentős mennyiségű esővel érkezett. Itt is a teniszlabda nagyságú jég kaszálta le a gyümölcsösöket, a szántóföldeket és a veteményeseket. Knićben egyébként már június 3-a óta van érvényben a rendkívüli készenlét, hiszen az esőzések és a búvópatakok eddig már 33 faluban okoztak károkat.

Ivanjicán a jégeső szinte megsemmisítette a málna-, szeder- és szilvaültetvényeket.

MÉG MA IS ESHET JÉGESŐ

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint még ma is jelentősebb mennyiségű esővel, viharos erejű széllel és jégesővel lehet számolni. Elsősorban a hegyvidéken eshet jelentősebb mennyiségű eső. Gyenge északi és északkeleti szél fúj. A reggeli hőmérséklet 16 és 20, a legmagasabb nappali 28 és 31 Celsius-fok körül alakul.

A szerda már stabilabb időt ígér, hosszabb időre kisüthet a nap. Gyenge és mérsékelt északkeleti és keleti szél fúj majd. Ekkor már újabb hőmérséklet-emelkedésre lehet számítani, miközben időnként továbbra is rövidebb időre eleredhet az eső.

A Hidrometeorológiai Intézetben közölték, hogy eddig a rakétatartalékok 70 százalékát használták fel, de ez nem számít rendkívülinek, hiszen júniust tartják az egyik szeszélyesebb hónapnak. Ennek ellenére közbeszerzést írtak ki további 4000 jégvédelmi rakéta beszerzésére.

Nyitókép: Beograd, 18.09.2019. - Jaku pljusak pao je danas oko 13 casova u Novom Beogradu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)