2024. április 24., szerda

Az operairodalom legszebb dallamai a szabad ég alatt

Ifjú reménységek és a Vajdasági Szimfonikus Zenekar koncertezett a Templomudvarban

Az Operaria nevű egyhetes, nemzetközi operafesztivál keretében megrendezett kétnapos 6. Vitkay Kovács Vera nemzetközi szólóénekes versenyen 38 énekes képviselt 7 országot: Montenegrót, Horvátországot, Szlovéniát, Észak-Macedóniát, Romániát, Lengyelországot és hazánkat. A legjobb énekesek szerdán este a Városháza dísztermében, csütörtökön pedig az Ifjú Reménységek nevű koncerten, a Templomudvarban felállított színpadon énekeltek.

Fotó: Bozsóki Valéria

Fotó: Bozsóki Valéria

Mivel Újvidék 2021-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa, jelképesen és pontosan 20.21-kor csendült fel Mihail I. Glinka Ruszlán és Ludmilla operanyitánya a vajdasági szimfonikusok előadásában. Ezután a szólóénekes verseny legjobbjaiként Svjetlana Đokić mezzoszoprán-, Marina Santrač és Željana Danilović szoprán-, továbbá Marko Kost tenorénekesek, valamint vendégként Nikola Mikić és Vesna Đurković fiatal operaénekesek ismert áriákat adtak elő Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Charles Gounod, Antonin Dvořák, Charles-Camille Saint-Saëns egy-egy operájából és Lehár Ferencnek A mosoly országa c. operettjéből.

A szólisták fellépése között a mindig kiváló Vajdasági Szimfonikus Zenekar, ezúttal Aleksandar Kojić híres karnagyunk vezényletében szólaltattak meg többek között Georges Bizet, Johann Strauss és Alekszandr Borogyin műveiből egy-egy részletet. Belépőjegy nélkül élvezték az újvidéki polgárok az Ifjú Reménységek és a Vajdasági Szimfonikus Zenekar ragyogó gálahangversenyét.

A koncert közönsége lelkesen tapsolta meg a gyönyörű hangú Svjetlana Đokićot, aki a szólóverseny nagydíját érdemelte ki, továbbá a legjobb szólóénekesnő Željana Danilovićot és Marko Kostićot, a legjobb énekest a férfiak mezőnyében, valamint a különdíjas Marina Santrač szopránénekest. A színvonalas zenei rendezvényt élvezték az Operaria fesztivál szervezői, a Szerb Nemzeti Színház és operatársulat vezetői és tagjai, valamint Vitkay Kovács Vera magiszter, nyugalmazott egyetemi tanár, Marta Balaž magiszter, egyetemi tanárnő, a versenyt szervező FloriArt egyesület alapítója, a társadalmi-politikai-művelődési életünk képviselői is, és mindazok, akik támogatásával megvalósult a szervezők álma: hogy az utcán sétáló, a színpadhoz közeli kávézóban ülő polgár is hallja és élvezze az operairodalom legszebb dallamait.

Nyitókép: Fotó: Bozsóki Valéria