2024. április 20., szombat

Tűzgyújtási tilalom egész nyáron

Megnőtt a tűzesetek száma – Az aratás fokozott odafigyelést igényel

Az emberiség sokat köszönhet a tűznek, ugyanakkor amennyiben nem megfelelően védekezünk ellene, illetve nem fordítunk kellő figyelmet a tűzvédelemre, igen nagy anyagi károkat okozhat, és az ember testi épségét is veszélyeztetheti. Tűzvédelmi szempontból minden évszak veszélyeket rejt magában, viszont a szabadtéri tüzeket tekintve egyértelműen a nyár folyamán van a legnagyobb szükség az odafigyelésre. Éppen ezért kerestük fel a szabadkai tűzvédelmi egységek illetékeseit, akik e-mailben válaszoltak a kérdéseinkre.

A szél nehezíti a tűzoltók munkáját (Kecskés István felvétele)

A szél nehezíti a tűzoltók munkáját (Kecskés István felvétele)

Az észak-bácskai körzet területén az idén eddig 467 esetben riasztották a tűzoltókat. A tavalyi év azonos időszakában 274 intervencióra volt szükség, ami azt jelenti, hogy ez a szám az idén hatvan százalékkal megnőtt, ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a szabadtéri tűzesetek számát tekintve százszázalékos növekedésről beszélhetünk. A legtöbb tűzesetet február és március folyamán regisztrálták, amikor a nagy szárazság miatt a füves és bozótos területek könnyen lángra kaptak. Egy-egy évben átlagosan 700 alkalommal kell a tűzoltóknak beavatkozniuk. Az említett időszakban a tüzek legnagyobb százalékban a szabadtéri tűzgyújtás tilalmának megszegése miatt keletkeztek, a felelőtlen polgárok tarlót, száraz füvet, levelet, szemetet gyújtottak fel, komoly károkat okozva ezzel az ökoszisztémában. Az év elején (a fűtési idényben) a nem megfelelő módon karbantartott kémények és fűtőtestek miatt keletkeztek tüzek. A tűzoltóknak azonban nem csak a tűzesetekben kellett interveniálniuk.

Az elmúlt időszakban a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék, mivel a csatornahálózat nem tudja elvezetni a sok vizet, fennakadásokat okozott a közlekedésben, és ilyenkor is szükség volt a munkájukra. Mint megtudtuk, a város rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskara minden szükséges intézkedést megtett, hogy az előttünk álló turista- és aratásidény problémamentesen folyjon le. A nyár folyamán várhatóan nagyobb számban riasztják a tűzoltókat szabadtéri tűzesetekhez, illetve az aratás ideje alatt is fokozott figyelmet fordítanak a tűzvédelemre. Az illetékesek emlékeztetnek arra, hogy szabadtéren továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tapasztalatok szerint a nyár folyamán figyelmetlenségből és gondatlanságból kifolyólag is számos tűz keletkezik. Az aratás alkalmával több veszélyforrást tartanak nyilván, amelyek amellett, hogy anyagi kárt okozhatnak, akár emberéletet is követelhetnek.

Éppen ezért a mezőgépeknek, amelyek részt vesznek az aratásban, rendelkezniük kell tűzoltókészülékkel, ugyanakkor olyan eszközökkel is, amelyekkel más módon akadályozhatóak meg a tüzek, például lapáttal, ásóval. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stáb küldöttei jelen vannak a helyi önkormányzatok által összehívott bizottságban, amelyek célja, hogy az aratás biztonságosan folyjon le. Az aratásban részt vevő gépeknek és járműveknek kötelezően át kell esniük egy műszaki vizsgán, hogy meggátolják a nem megfelelően felkészített gépek miatt keletkező tűzeseteket. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stáb március és április folyamán meghozott részletes terve foglalkozik a szabadtéri tűzesetek megelőzésével is, és egy-egy helyi önkormányzat területén minden érintett feladatait megfogalmazták. Emellett az említett stáb küldöttei részt vettek a Belügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium által szervezett programokon, amelynek keretén belül az óvodásoknak és az általános iskolásoknak tartottak előadásokat, amelyek célja az volt, hogy a felnövekvő generációkban tudatosítsák azt, hogy a szabadtéri tűzgyújtás tilalmának betartásával az ökoszisztémát is védik.

A turistaidény alatt, a nyári hónapokban megnövekedett forgalomra lehet számítani az autópályákon, éppen ezért a tapasztalatok szerint ezen időszak alatt a technikai intervenciók száma is megnövekszik. Az észak-bácskai körzet rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskara az előttünk álló idényre egy tervet is kidolgozott, amelyben részletesen megfogalmazták, hogy szükség esetén milyen lépésekre van szükség, milyen megelőző aktivitásokat kell elvégezniük, valamint az is, hogy baleset alkalmával hogyan lássák el a sérülteket, illetve hova helyezzék el őket, amennyiben több személyről van szó.