2024. április 20., szombat

Úr napi búcsú Nagyvölgyben

Egy régi hagyományt elevenítettek fel egy elnéptelenedett faluban

Úr napi búcsút tartottak Nagyvölgyben, Vajdaság első elnéptelenedett falujában. Az egykori nagyvölgyi Úr napi búcsú hagyományát a környező helyi közösségek szervezték meg, immáron negyedik alkalommal, számolt be lapunknak Berze Tibor, a törökfalusi helyi közösség tanácsának elnöke, az esemény szervezője.

Az ünnepi szentmise(Lakatos János felvétele)

Az ünnepi szentmise(Lakatos János felvétele)

– A nagyvölgyi búcsút a gunarasi, a pobedai és törökfalusi helyi közösségek szervezték meg. A falu egykori lakói is támogatják ezt a rendezvényt, amivel egy elnéptelenedett településre emlékezünk. 30–40 év telt el azóta, hogy elnéptelenedett ez a vidék. Korábban kereskedelmi központnak számított, számos helyről ide jöttek beszerezni a mezőgazdasági termékeket. Völgyparton volt iskola, vendéglő, bolt és még cukrász is. Az egykori település három község határán található, innen jött az ötlet, hogy a három falu emberei megszervezzék a búcsút. Elvégre az itteni lakosok többsége a környező településekre költözött be – mondta el Berze, majd arról is szólt, hogy az egész rendezvény az itt lévő kereszt felújításával kezdődött, majd épült egy szabadtéri oltár is. Elmondása szerint a jövőben egy lélekharangot is állítani fognak, ami a falu elhunyt híveiért fog szólni.

A csütörtök délutáni búcsú ez alkalommal is egy ünnepi szentmisével kezdődött, amit ft. Zsolnai István gunarasi plébános celebrált. Ezt követően alkalomhoz illő népdalokkal felléptek a szervező települések asszonykórusai. Az esemény barátkozással végződött, s a vendégek vásárolhattak birkapaprikást is, ami egykoron a nagyvölgyi kocsmák nevezetessége volt.

Az eseményt a gunarasi, a pobedai és a törökfalusi helyi közösségek támogatták, valamint Nagyvölgyből elszármazott családok.