2024. április 23., kedd

Gombócból is sok

U21-es Eb

A nyitófordulóban elszenvedett meglepő vereség után nehéz meccs várt az U21-es szerb válogatottra a kontinensviadal B csoportjában Németország ellen. A Sasoknak mindenképpen győzniük kellett volna ahhoz, hogy életben tartsák továbbjutási reményeiket, a görcsös próbálkozás vége azonban egy csúfos vereség lett. A Nationalelf korosztályos válogatottja hatot gurított Goran Đorović gárdájának, s a becsületgól is csak tizenegyesből jött össze Szerbiának. Az első félidőben úgy tűnt, mintha csak egy csapat lenne a pályán, a németek kényükre-kedvükre passzolgattak egymásnak. Luka Jovićék nem tudták felvenni az ellenfél iramát: 45 percnyi játék után nemhogy kaput eltaláló, de egyáltalán a kapu irányába tartó lövést sem tudtak produkálni. Németország a 16. percben Richter találatával szerezte meg a vezetést, amikor az Augsburg támadója senkitől sem zavartatva futott egy az egyben Boris Radunovićra. A kapitális védelmi hibák még kétszer pecsételték meg a szerbek sorsát az első játékrészben, mindkétszer Waldschmidt használta ki a középhátvédek hibáját. A szünet után sem változott sok minden, hacsak annyi nem, hogy Németország a biztos előny tudatában valamelyest visszavett a tempóból, kulcsjátékosait pedig le is cserélte Stefan Kuntz szövetségi kapitány. Az eredményen mindez nem mutatkozott. Dahoud a 69. percben szerzett gólt, Waldschmidt pedig a 80. minutumban ért el mesterhármast. Öt perccel a vége előtt Živković büntetőből szépített, a lefújás előtti pillanatokban azonban Maier hatalmas gólja beállította a 6:1-es végeredményt. A kudarc után biztossá vált a szerbek búcsúja. Đorović magára vállalta a felelősséget, elismerte, hogy az ellenfél a játék minden elemében felülmúlta őket, ugyanakkor megkérte az újságírókat, hogy ne kritizálják jogtalanul a játékosokat, mert a fiatalok az adott pillanatban mindent kiadtak magukból.

Copa América

Harcos uruguayiak

Oscar Tabarez együttese kétszer is hátrányba került, de kétszer is egyenlített a 46. Copa América C csoportjának második fordulójában. Az ellenfél az a Japán volt, amely debütáló meccsén nagy pofont kapott a kétszeres címvédő Chilétől. A nemzeti bajnokságban futballozó Kodzsi Mijosi az első félidőben remek egyéni akció végén lőtt gólt, de az öröm nem tartott sokáig, hiszen Suárez pár perccel később tizenegyesből egyenlített. A szünet után Mijosi másodszor is betalált, ezúttal jókor volt jó helyen és kihasználta az eléje táruló lehetőséget. A harcos uruguayiak nem adták fel a küzdelmet, a hátralévő időben a kapu elé szorították a japánokat. Az Atlético Madrid hátvédje, José Giménez egy szöglet után fejelt a kapu bal alsó sarkába. A rekordbajnok előtt számos lehetőség adódott, de egyiket sem tudták gólra váltani, így ezúttal meg kellett elégedniük az egy ponttal.

Korábban Argentína került szorongatott helyzetbe, mert az első körös vereség után Paraguay ellen is csak 1:1-es döntetlenre futotta a gauchók erejéből. Lionel Scaloni szövetségi kapitány legénységének feltétlenül győznie kell Katar ellen a csoport utolsó mérkőzésén, különben már a Copa América első szakaszában búcsút inthetnek dobogós vágyaiknak.

VIII. női labdarúgó-világbajnokság

Nem lesz egyszerű dolga a címvédőnek

Kialakult a 2019-es női vb nyolcaddöntőjének párosítása, melynek első meccseit ma (szombaton) játsszák. A címvédő Egyesült Államok csak hétfőn lép pályára, annyi azonban már biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk, hiszen Spanyolországgal mérkőznek, s amennyiben továbbjutnak, úgy az igencsak impozáns teljesítményt nyújtó Franciaország vagy Brazília vár Alex Morganékre. Az USA legnagyobb sztárja kisebb sérülést szerzett a svédek elleni meccsen, így a hétvége legnagyobb kérdése egyértelműen az lesz, hogy a címvédő számolhat-e gólerős támadójával az egyenes kiesés szakaszban.

A nyolcaddöntő párosítása: Németország–Nigéria, Norvégia–Ausztrália, Anglia–Kamerun, Franciaország–Brazília, Spanyolország–Egyesült Államok, Svédország–Kanada, Olaszország–Kína, Hollandia–Japán.