2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Hamilton kétszer is nyert

A Formula–1-es Francia Nagydíj hétvégéje még a Kanadai Nagydíj folytatásával kezdődött: a Ferrari nem hagyta annyiba a két hete Montrealban Sebastian Vettelre kiszabott 5 másodperces büntetés ügyét, amely a győzelmébe került, és a döntés felülvizsgálatát kezdeményezte. A versenybírók pénteken átnézték a csapat által összegyűjtött bizonyítékokat, ám azokat nem tartották se újnak, se az ügyben relevánsnak, így a Ferrari kérelmét elutasítva nem módosítottak a kanadai végeredményen, véglegesen Lewis Hamiltonnak ítélve a győzelmet. Ettől még továbbra is a teljes bokszutca egyetértett abban, hogy a FIA hibázott Vettel szankcionálásával, a Mercedes és a Ferrari rajongótáborai között kialakult egyre feszültebb harcvonalakat pedig tovább élezte egy incidens a Paul Ricardon: Hamilton is bemutatott egy pályára való veszélyes visszatérést Max Verstappen előtt – noha szabadedzésen és egy tényleg ártalmatlan szituációban –, ami viszont büntetlenül maradt.

Vettel persze nem volt boldog a Ferrari visszautasított kérelme miatt, csalódottságában az F1-es szabálykönyv széttépését javasolta, aztán az időmérőn is hibázott, és csak a 7. helyen végzett – és noha kétszeres családapaként az elmúlt napokban titokban végre összeházasodott élettársával, egyáltalán nem keltette boldog ember látszatát a futamhétvége során.

Hamilton eközben ellenállhatatlan, felszabadult formáját hozta, miután a Mercedes megengedte számára, hogy késve, csak csütörtökön este érkezzen meg a Paul Ricardra – csapatfőnöke, Toto Wolff meg van győződve arról, hogy az ilyen személyes szabadság megadásával tudják a legjobb teljesítményt kihozni a brit pilótából. A címvédő pedig nem is okozott csalódást, a pole-ból rajtolva megnyerte a Francia Nagydíjat, a szezon vitathatatlanul legeseménytelenebb versenyét...

A Francia Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:24:31,198, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +18,0 másodperc hátrány, 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +18,9, 4. Max Verstappen (holland, Red Bull) +34,9, 5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +62,7 stb.

A bajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 187 pont, 2. Bottas 151, 3. Vettel 111, 4. Verstappen 100, 5. Leclerc 87 pont stb.

Csapatok: 1. Mercedes 338 pont, 2. Ferrari 198, 3. Red Bull 136, 4. McLaren 39, 5. Renault 36 pont stb.