2024. április 19., péntek

„Kemény versenyekre számítok”

Bedőcs Krisztina kajakozó két számban érdekelt az Európa Játékokon: egyesben 5000 méteren, míg kettesben Marija Dostanićtyal az oldalán 500 méteren próbál szerencsét. Korábban már elmondta lapunknak, hatalmas megtiszteltetés számára Szerbiát képviselni egy ilyen fontos viadalon, természetesen igyekszik tudása legjavát nyújtani, s bízik benne, hogy kellemes meglepetést tud majd okozni Fehéroroszországben.

• Más kontinenseken már nagy hagyománya van az ilyen jellegű eseményeknek, Európában ez a második alkalom. Sportolóként mit jelent részt venni egy ilyen viadalon?

– Sportolóként inkább ünnepként éljük meg, miniolimpiaként tekintünk rá. A kezdeményezés nagyon pozitív visszajelzéseket kap a sportolók részéről, bízom benne, hogy nálunk is meghonosodik és ezután is sort kerítenek majd rá az ötkarikás játékok előtt. Nagyon jó állomása ez az olimpiai ciklusnak, kiváló erőfelmérő, hogy hol is tartunk a felkészülésben. Az idén kiváltképp jól jön a kvalifikációs vb előtt.

• Több világkupaversenyt is megjárt az elmúlt hetekben, sűrű volt a program. Milyen formában érzi magát, illetve mi lehet az elvárás Minszkben?

– Két világkupaversenyen jártunk az elmúlt hetekben, Poznanban, illetve Duisburgban, ezek szintén a felkészülés részét képezték. Ezeknek igazából nem volt különösebb jelentőségük, külön nem készültünk rájuk, viszont képet kaptunk a jelenlegi állapotunkról. Ezek alapján úgy érzem, van még hová fejlődni, de reális esélyét látom a későbbi kvótaszerzésnek. A szegedi vb-ig még nagyon sok munka van hátra, de úgy érzem, képesek leszünk rá. A minszki elvárás talán a döntő lenne, viszont annak fényében, hogy az utolsó pillanatban ült össze a párosunk, nehéz messzemenő következtetéseket levonni. Egy döntőbe kerülés azt jelentené, van bennünk lehetőség, és még több közös munkával, ha rendesen összeszokunk, akkor akár kvótát is szerezhetünk majd Szegeden.

• A tervek szerint az Európa Játékok egyben Európa-bajnokság is lett volna, ezt a lehetőséget azonban többen elvetették. Ennek fényében mit lehet tudni a mezőnyről?

– Érdekes kérdés, mert az Európai Kajak-kenu Szövetség elismerte az Európa Játékokat, mint Eb-t, tudomásom szerint hosszú távon az a cél, hogy a két eseményen lefedje egymást az adott évben, az Európa Játékok kiváltsa az Eb-t. Az idén elmarad az Európa-bajnokság, a szerb szövetség mégsem ismeri el a viadalt, s mint az utóbbi napokban kiderült, az előzetes információk ellenére a magyar sem. Nem gondolom azonban, hogy ez a nemzetközi mezőnyt érintené, mindenki igyekszik a legjobb kerettel érkezni, kemény versenyekre számítok, mindenki fel szeretné mérni, hol tart jelenleg.