2024. április 25., csütörtök
KALANDTÚRA

Aloha, Hawaii!

Álmainkban Hawaii az a hely, ahol hosszú combú, fűszoknyás lányok köszöntenek a repülőgép orránál. Lágy szellő simítja végig utazástól elfáradt testünket, és a karcsú hajadonok virágfüzért akasztanak a nyakunkba. Majd ott termünk a Waikiki Beachen, ahol ananászból szürcsölhetjük a koktélunkat. Vidám muzsika szól, és ahogy leszáll az éj, fáklyák gyúlnak a parton. A végtelen vizet pásztázzuk, és lábaink a hófehér, puha homokba fúródnak. Legalábbis, így van, ha Hawaii-ról álmodunk – és a fele akkor is beteljesül, ha ébren látogatunk oda.

Hawaii az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama. Meleg trópusi éghajlata, szörfözésre alkalmas strandjai és számtalan vulkánja biztosítja azt, hogy a szigetcsoportot az egyik legáhítottabb úticélként tartja számon turista, sportoló, vulkanológus és biológus, valamint néhány Monopolyt kedvelő gyerek is. (A Monopoly nevű társasjátékban Waikiki Beach az egyik legjobb mező: aki birtokolja, az valószínűleg megnyeri a játékot.) A Hawaii-szigetek elnevezés nyolc szigetet takar, ma csak egyet mutatunk be, Oahut.

Waikiki Beach

Oahun található Hawaii székhelye, a fő kikötő, Honolulu, valamint az oly sokak által ismert Waikiki Beach is. Waikiki Beach egy mesebeli partszakasz, puha homokkal és kristálytiszta, sekély vízzel, valamint – elengedhetetlenül – méregdrága hotelekkel. Waikiki arról ismert, hogy az 1800-as évekig a hawaii uralkodók kedvelt szörföző helye volt. Az egyik legnépszerűbb király, I. Kamehameha kiváló hullámlovas hírében állt, és a nép is imádta ezt a sportot a IV. század óta. A keresztény misszionáriusok megérkezésével tiltott lett a szörfözés, de szerencsére az évek múlásával lassan visszanyerte valamikori népszerűségét a szigetlakók között is. Hawaii a szörfözés szülőhazája, innen indult világhódító útjára. Waikiki felkészült mindenre, amit egy turista megkívánhat, a szivárványszínű jégkásától a szörfleckén át a színesebbnél színesebb ajándéktárgyakig. Ezenkívül Waikiki gyönyörűen rendezett partszakasz zuhanyzókkal, ivókutakkal és ügyeletes vízimentőkkel.

Lanikai Beach

A Lanikai partszakasz Waikiki ellentéte. Picike, eldugott, és csak autóval közelíthető meg. Nincsenek mosdók, öltözők, de még csak fagyi sem kapható a környéken. A hiányosságok ellenére állítjuk, hogy a Lanikai Beach Oahu ékszerdoboza. Lassan mélyülő partszakasza ideális búvárkodáshoz, vagy egy hosszú, lusta napozáshoz az aranyhomokban. Még a helyiek is úgy gondolják, hogy Lanikai egy valódi paradicsom. Csak két hátránya van: mivel egyre ismertebb, főszezonban előfordulhat, hogy összeverődik pár turistacsoportnyi ember, illetve csak egy út vezet ki a parttól a főútig, és időnként órákon át tartó dugóban csücsülhetünk, hogy visszajussunk a városba. De egyáltalán: ki akar eljönni onnan?!

Sunset Beach

A sziget legészakibb oldalán a lenyugvó nap látványa romantikával tölti meg még a legprózaibb szívet is. Előttünk a végtelen, morajló óceán, amelybe meleg színeivel a nap alámerül. Körülöttünk lusta homokdűnék, integető pálmafák. A hely pazar a nászutasok részére, illetve remek helyszín esküvői fotózáshoz. Szörfözni is lehet itt, de ezt a színkavalkádot és a végtelen kékséget semmilyen sport nem múlhatja felül.

Aki látta Disney-től a Lilo és Stichet, az ismeri a hawaii életérzés, az Aloha! lényegét. Egy egyszerű köszöntés, mégis magába foglalja a szeretet, a törődés, a béke, az együttérzés harmóniáját. Senki nem tudja, honnan származik ez a szó, de annyira a kultúra része, mint a homokos tengerpart. Hawaii-n senki nem siet sehova. Nem bonyolítják túl az életet, az ábécéjük is csupán 12 betűből áll: 5 magánhangzóból és 7 mássalhangzóból. A világhoz nem kell sok: némi együttérzés, béke és nyugalom. A családi megbecsülés, a testvéri szeretet.

Aloha mindenkinek, kedves Olvasó!