2024. április 25., csütörtök

Politikai karikatúra nélkül maradt a világlap

Nemzetközi kiadásában sem közöl többé politikai karikatúrát a The New York Times az amerikai napilap vezetőségének döntése alapján. A lapvezetés közölte: már legalább egy éve fontolgatja, hogy a nemzetközi kiadást a belföldihez igazítja, amely már évek óta nem jelentet meg politikai karikatúrát.

Figyelemre méltó azonban a döntés időpontja. A határozat egy hónappal azután született meg, hogy a liberális napilap egy erősen vitatott, antiszemitának minősített és nemzetközi visszhangot is kiváltott rajzot közölt április végén. Az akkori nemzetközi kiadásában ugyanis megjelent egy olyan karikatúra, amely Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolja, amint vakvezető kutyaként –  Dávid-csillaggal a nyakában –  vezeti a fekete szemüveget és kipát viselő Donald Trump amerikai elnököt.

A gúnyrajz – mások mellett – kiváltotta Izrael ENSZ-nagykövetének rosszallását is. Danny Danon akkor megjegyezte: a lapnak számot kell adnia antiszemita karikatúrájáról. Az izraeli diplomata közölte azt is, hogy az antiszemitizmusért mindenkit meg kell büntetni, lett légyen szó a világszervezetről, politikai felelősökről, újságírókról, politikai szakértőkről vagy professzorokról.

A világ egyik vezető és igen befolyásos újságjaként számon tartott The New York Times bocsánatot kért, elismerve, hogy a rajz sértő és antiszemita kliséket tartalmaz. A. G. Sulzberger, a lap főrészvényese, vezetője felelősségre vonási eljárást indított a karikaturista António Moreira Antunes ellen és mélyreható változtatásokat ígért a szerkesztésben. 

Patrick Chappatte, a lap egyik sztár-rajzolója a saját internetes oldalán sajnálkozva írt a vezetés döntéséről. Úgy vélte: egyetlen karikatúra miatt évek munkája vész kárba. A gúnyrajz közlését ő is megengedhetetlennek tartotta, megjegyezve, hogy „ennek nem lett volna szabad megjelennie a világ legjobb újságjában”. Ugyanakkor aggodalmait is megfogalmazta a sajtószabadság esetleges sérülése miatt. „Talán el kellene kezdenünk aggódni. Fellázadni. A sajtó karikaturistái szabadságban születnek, és amikor e szabadság veszélybe kerül, ez őket is veszélyezteti” – írta.