2024. március 28., csütörtök

Tüntetők ostromolták meg a georgiai parlamentet

Az elnök külföldi útját megszakítva sietett haza – Tbiliszi és Moszkva egymást vádolja

Több százan sérültek meg Georgia fővárosában, Tbilisziben, ahol egy vallási gyűlés orosz résztvevőjének szereplése miatt tízezrek ostromolták meg a rendezvénynek helyszínt adó parlament épületét. A rendőrség csak hosszas küzdelemben tudta visszaszorítani a tömeget. A történtek miatt az államfő tegnap megszakította külföldi útját, és hazasietett. 

Megszakította fehéroroszországi látogatását tegnap Szalome Zurabisvili georgiai elnök a hazájának parlamentje előtt éjszaka lezajlott erőszakos tüntetés miatt. Zurabisvili tegnap  Minszkben még tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, ám a zűrzavar hírére sietve hazautazott.

Tbilisziben azért szabadultak el az indulatok, mert az orosz parlament egyik tagja, Szergej Gavrilov elnökölt a törvényhozás épületében megtartott, hazai és külföldi ortodox vallású képviselők részvételével megrendezett gyűlésen. Ő nyitotta meg a fórumot is a parlamenti elnök székében ülve, ami óriási felháborodást váltott ki az országban.

A történtek miatt sok ellenzéki képviselő behatolt az ülésterembe és megzavarta a rendezvényt, Gavrilovot vízzel locsolta le, jegyzeteit szétdobálta, és követelte, hogy távozzanak a házból az orosz megszállók. A rendzavarás miatt a gyűlést meg kellett szakítani, a résztvevőket pedig ki kellett menekíteni. 
Az esti órákra a törvényhozás épülete előtt tüntetők tízezrei gyűltek össze. A tömeg megpróbált behatolni a létesítménybe, követelve a belügyminiszter és a parlamenti elnök lemondását. (Az utóbbi tegnap ezt meg is tette.). A feldühödött emberek összetűztek az objektumot biztosító rendőrökkel.

A biztonságiak csak tegnapra virradóra, több órán át tartó összecsapások után tudták feloszlatni a tüntetést. A féktelenkedők ellen gumilövedéket, könnygázt és vízágyút is bevetettek. A hatóságok több tíz tiltakozót állítottak elő.

Az egészségügyi minisztérium úgy tudja, hogy 240 ember sérült meg, köztük 80 rendőr és több mit harminc újságíró.

Zurabisvili szerint az erőszakos tüntetések mögött Oroszország áll. A Kreml azonban a georgiai ellenzékre és radikális erők szándékos bajkeverőire mutogat, azt állítva, hogy oroszellenes provokáció történt.

A Gavrilov és az orosz küldöttség jelenléte elleni indulatokat az ellenséges orosz–georgiai viszony váltotta ki. Ennek hátterében az áll, hogy Tbiliszi szerint Oroszország megszállva tartja az ország területének 20 százalékát képező Abháziát és Dél-Oszétiát, amelyek kikiáltották függetlenségüket. Az EU-ba és a NATO-ba igyekvő Georgia és Oroszország 2008-ban háborúzott egymással; a konfliktus az előbbi vereségével végződött. Viszonyuk azóta is ellenséges. Moszkva időközben elismerte mindkét szakadár terület függetlenségét, és katonákat állomásoztat a területükön.