2024. április 24., szerda

Eső, jég, napsütés, és megint eső

Az eső segíti az almatermelést, de a szeszélyes időjárás miatt a biztosításra is gondolni kell

A héten szinte alig találkoztam olyan ismerőssel, aki ne panaszkodott volna az időjárásra. Az eső és a fülledt levegő miatt elégedetlenkedtünk, azután a nagy meleg zavart, annak ellenére, hogy június idusa általában ilyen meleg. Az almatermésnek azonban nagyon is kedvezett a sok csapadék.

Kis almákon nagy kár

Kis almákon nagy kár

Ábrahám Sándor (Lackó Varjú Sára felvétele)

Ábrahám Sándor (Lackó Varjú Sára felvétele)

A hajdújárási Ábrahám Sándor, a Golden Fruct hűtőház igazgatója, sok más almatermelővel egyetemben, elégedett az ígérkező hozammal, ugyanakkor többet kellett permetezni.

– A csapadékos időjárás nagyon kedvezett a termésnek, már eléggé hiányzott és szükségszerű volt, különösen egy ilyen száraz tavasz után, mint az idei, ugyanis abban az időszakban lett volna rá a legnagyobb szükség. Akkor kezdett csak esni, amikor a gyümölcskezdemények megjelentek a fákon, de egyáltalán nem tett kárt ezen a homokos vidéken, mert itt akármennyi csapadék hull, sár sosincs, a talaj azonnal magába szívja a nedvességet. A víz nagyon jó hatással volt az almára, habár megnövelte a permetezés költségeit. Körülbelül négynaponta volt szükség rá, hogy a különböző gombafertőzések ne fogják meg a gyümölcsöt, mert a gomba nedves időben sokkal jobban terjed mint szárazságban.

A vegyszerrel való kezelést tehát megdupláztuk az előző szezonokhoz viszonyítva. A másik nagyon nagy probléma az volt, hogy vagy délelőtt vagy délután esett az eső, így néha már egy órával a vegyszerkezelés után eleredt és lemosta, amit a fákra fújtunk. Az ismétlések miatt ez ablakon kidobott pénznek számít. Egy permetezés 1000 liter vízre körülbelül 500 euróba kerül. A nagy melegek nem zavarnak bennünket, mert ennyi csapadék után a növényeknek szükségük van a napra. Így minden nagyon jól fejlődik, legalább három hétig vagy akár egy hónapig sem kell öntöznünk a 10 évnél idősebb fákat, mert van elég víztartalék a földben, a fiatalabb ültetvényeket viszont igen, mert a gyökerük még nincs elég mélyen. Száraz időkben áttérünk a különböző kártevők pusztítására, mert akkor jobban szaporodnak a különböző tetvek és a sodrómolyok – részletezi Ábrahám Sándor.

Három hete nagy jégkár érte a termelőket. Először száraz jég esett, majd kisebb és nagyobb darabok is hullottak az égből, amik a gyümölcs nagy részét nagyon megrongálták, amiből a termelők csak ipari almát tudnak előállítani.

A hajdújárási Golden Fruct hűtőházban az almát a legújab hűtéstechnológiával tárolják (Gergely Árpád felvétele)

A hajdújárási Golden Fruct hűtőházban az almát a legújab hűtéstechnológiával tárolják (Gergely Árpád felvétele)

Ebben a szezonban 60–70 százalékos kár történt

Ebben a szezonban 60–70 százalékos kár történt

Kétszer annyit kellett permetezni,mint egyébként

Kétszer annyit kellett permetezni,mint egyébként

– Az ütött almákból esetleg csak gyümölcslevet és pálinkát lehet készíteni vagy a közeli piacokon lehet árulni. A kárfelmérés mindig a szüret előtt történik, akkor meghatározott fákról minden almát leszednek és százalékarányosan állítják fel a károk mértékét. Így lesz első-, másod- és harmadosztályú alma. Az elsőosztályúba csak a hibátlan alma kerül, a másodikba a sérült, a harmadikba pedig olyan termés, ami nem tartozik az eladható kategóriába. Becslések szerint nálam ebben a szezonban 60–70 százalékos kár történt. Hozzá kell tenni, hogy ezek a károk Hajdújárás határ menti részétől Palics határáig terjednek, azaz elég nagy területen. Már harmadik éve történik ezen a területen jégkár. Tudtommal már engedélyezték a határ felé a rakéta-kilövéseket, ezért nem tudom, hogyan kerülhetett a fejünk fölé a jég. Harminc éve van gyümölcsösöm ezen a környéken, és az elmúlt három év előtt talán egy jégesőre emlékszem még. Valami történik a környéken vagy a világban – magyarázza a termelő.

Ábrahám Sándor lapunknak nyilatkozva elmondta, saját tapasztalatai révén igyekszik meggyőzni a többi termelőt a biztosítás fontosságáról, ugyanis csak annak megkötésével tudnak kifizetődően termelni a szeszélyes időjárásban.

– A biztosítótársaság szakemberei már felmérték nálam a jégeső okozta károkat. A biztosítást a szerb állam 40 százalékkal támogatja, amit be is tartanak, a szezon végére át is utalják a pénzt. Csak javasolni tudom mindenkinek, aki nem rendelkezik jéghálóval, mert a mai világban biztosítás nélkül, ilyen időjárási viszonyok mellett lehetetlen megélni és termelni. Akik nem biztosítanak, azok mindenféle időjárási viszontagságnak ki vannak téve. Személyes tapasztalatból mondom, hogy a biztosító megtéríti a kárt. A fedezet összegét a termelő közösen határozza meg a biztosítási szakemberrel. Magasabb árra is lehet biztosítást kérni, és akkor nagyobb a kártérítés is. Így komolyabb jégkár esetén minden termelő biztonságban tud megélni a következő szezonban is. Próbálom a termelőket erre rábeszélni, mert nem kidobott pénz. A hűtőház szövetkezetként közösen biztosított le a parcellákat, konkrétan azokat, amiket a termelők kértek. Összeszedtem az embereket és igyekeztem meggyőzni őket erről, annak ellenére, hogy sem a hűtőháznak, sem személyesen nincs anyagi érdekeltségem belőle. Három éve jégkárom van, és ha nem tettem volna meg ezt a lépést, akkor tönkrementem volna. Az első fázisban csak 5 százalékot kell befizetni, a fennmaradt 95 százalékot pedig október végén. Ez nagyon alacsony összeg, és megéri, mert akkor nem kockáztatják az egész évi termést. Elég sokan élnek ezzel a lehetőséggel, sokan felkeresnek a témában, és egyre többen kérnek fedezetet – mondta a Golden Fruct hűtőház igazgatója.

A hajdújárási Golden Fruct a hűtőházban tárolt alma legnagyobb részét Ábrahám Sándor már több éve az orosz piacon értékesíti viszonteladókon keresztül.

– Mindig a kereslet-kínálat határozza meg az alma árát, és továbbra is az orosz piacra szeretnénk szállítani a termést. A 2018/2019-es szezonban az alma ára nagyon alacsony volt, egyáltalán nem fizetődött ki a termelőknek. A kritériumok nagyon magasak voltak az orosz piac részéről, ami a bőség zavarából eredt. A kínálat túl nagy volt és megtehették azt, hogy csak olyan almát vásároltak fel, ami 100 százalékosan tökéletes volt. Ez azt eredményezte a termelőknél, hogy a termés fele nem tudott az orosz piacra kerülni, az országos szintű hazai kereslet pedig nagyon alacsony volt. Két éve fagykár érte a környező országokat, ezért akkor nagy volt a kereslet és nem volt probléma, ha kicsit hibásak voltak az almák, tehát lazábbak voltak a felvásárlási feltételek is – nyilatkozta Ábrahám Sándor.