2024. március 29., péntek

Zűrzavaros érettségi

Kedden azzal indult a nap, hogy elhalasztották a matematika érettségit. A nyolcadikosok – akiknek a záróvizsga életük első igazi megmérettetése – már elfoglalták helyüket az asztaloknál, és várták, hogy kitölthessék a teszteket. Ekkor közölték velük, hogy a matematika érettségit csütörtökön fogják írni. Lehet, hogy voltak olyan diákok, akik megkönnyebbültek, de minden bizonnyal többségükben fokozódott az izgalom, és óriási teherként élték meg a történteket. Nemcsak a végzősök fejében keletkezett zűrzavar, hiszen a szülők és a tanárok is értetlenül álltak az eset előtt. Később kiderült, hogy a 2013-as esethez hasonlóan ismét kiszivárogtak a tesztek, és a közösségi médián keringve a matematika záróvizsga előtti este eljutottak a nyolcadikosokhoz. Feltehető a kérdés, hogy a szigorú biztonsági intézkedések és a rendőri kísérettel szállított tesztek ellenére hogyan lehetséges az, hogy mégis nyilvánosságra kerülnek a kisérettségi feladatai.

A délután folyamán a szerb sajtót böngészve azt olvashattuk, hogy a rendőrség három nőt hallgatott ki a tesztek kiszivárogtatása ügyében. Ezek a személyek az egyik zimonyi iskola dolgozói. Ezután derült ki, hogy feltehetőleg az egyik nyomdában dolgozó édesapa lopta el a teszteket, majd fényképezte le azokat. Szerette volna könnyebbé tenni a nyolcadikos fia számára az érettségit. Értem én, hogy minden szülő jót akar a gyermekének, de szerintem ezt nem ilyen módszerekkel kell megtenni. Ezzel a tettel, a saját önzésével felesleges stresszt okozott csaknem 70 000 nyolcadikos tanulónak, valamint több ezer szülőnek és pedagógusnak. A szülő tettéért nem vonható felelősségre a gyermek. A tizenöt éves fiúhoz hasonlóan valószínűleg többségünk szintén nem tartotta volna magában, hogy birtokolja a teszt megoldásait, hanem valamilyen módon megosztottuk volna azt az osztálytársakkal. A teszt futótűzként terjedt az interneten, és eljutott a nyolcadikosok egy kisebb csoportjához is. Valószínűleg hősként ünnepelték azt a társukat, aki megosztotta velük Viberen a matematikateszt megoldásait. Egyáltalán nem példamutató tett ez, hiszen a teszt kiszivárogtatója tettével értékrombolást hajtott végre, ugyanis lerombolta a diákoknak a tudásba, az igazságosságba és becsületességbe vetett hitét. Nem szabad, hogy a diákoknak a csalás és a visszaélések a mindennapjaik részét képezzék. Nem élhetnek abban a hitben, hogy bármilyen kihívást elkerülhetnek, és azt sem gondolhatják, hogy bármit meg lehet úszni.

Minden egyén felelős a saját jövőjéért, és ez alól a végzős általános iskolások sem kivételek. A kisérettségi vizsga életük első nagy megmérettetése, amelyen helyt kell állniuk, hiszen ettől függ a jövőjük, illetve a záróvizsgán elért eredmény is nagyban meghatározza azt, hogy melyik középiskolában folytatják tanulmányaikat. Nem célszerű azt tanítanunk gyermekeinknek, hogy az életben kibújhatnak a felelősség alól. Azzal, hogy a tesztet kiszivárogtató egyén meg akarta könnyíteni a gyermeke dolgát, nagy terhet rótt többi végzősre. Lehet, hogy a gyermeke lustasága és nemtörődömsége miatt nem volt képes készülni az érettségire. Az is megtörténhet, hogy az apuka tudta, hogy a fiú valószínűleg nem kerül be az áhított középiskolába. Ha így van, akkor a gyereknek legjobb tudása szerint kellett volna kitöltenie a tesztet, és megbarátkoznia azzal a gondolattal, hogy nem jut be a kívánt középiskolába. Ideje lenne a szülőknek és a diákoknak is felfogniuk, hogy nem lehet és nem is kell, hogy mindenkiből gimnazista legyen.

A nyolcadikosok kedden kezdtek el tüntetni Belgrádban, az oktatási minisztérium épülete előtt. Szerették volna elérni, hogy szűnjön meg a kisérettségi, és helyette az év végi átlageredmények alapján rangsorolják őket a középiskolák. Emellett még Mladen Šarčević oktatási miniszter lemondását is követelték. Érthető a felháborodásuk az érettségi elhalasztása miatt, ám csodálkozásra ad okot, hogy voltak köztük olyanok is, akik tojással dobálták a helyszínre érkező rendőröket. Szerintem a tiltakozásnak van civilizáltabb formája is. Tehát felnőtt egy olyan generáció, amely tisztában van a jogaival, és ki mer menni az utcára. Igen ám, de a viselkedésükön volna még mit javítaniuk.

Mladen Šarčević szerdán azt nyilatkozta, hogy csak a kormányfő vagy a köztársasági elnök utasítására mond le. A tárcavezető szerint a kisérettségi változtatásaira van szükség, ám ezekre csak 2021-ben kerülhet sor. Annyi bizonyos, hogy teljesen más módon kellene őrizni az iskoláknak a teszteket. Az oktatási miniszter ígérete szerint jövőre elektronikusan fognak vizsgázni a diákok a kisérettségin. Vajon a digitalizációval kiküszöbölhetőek a visszaélések? Ebben a kérdésben elég szkeptikus vagyok, hiszen nincs az a számítógépes rendszer, amelyet ne tudna feltörni egy profi hackerekből álló csoport. Az biztos, hogy ezzel az újítással kiküszöbölhető lesz, hogy a tesztek ne járjanak kézről kézre, mielőtt a diákok asztalára kerülnek.