2024. április 24., szerda

Kultúra mint életforma

Andy Warhol kiállításának szakszerű bemutatására ma 19 órakor kerül sor az Újvidéki Múzeumban (Duna utca 29). A popkultúra megteremtőjének munkásságát és alkotásait Uroš Đurić multimediális művész tolmácsolja. Dalibor Rožić, a városi tanács művelődéssel megbízott tagja, a kiállítás szervezőinek nevében is örömét fejezte ki, hogy e jelentős tárlatot egy kimagasló hazai művész mutatja be.

− Magáról a kiállítás jelentőségéről korábban már beszámoltunk, viszont a kiállítás szakszerű bemutatása egy külön dimenziója az eseménynek, és nagy örömünkre ezt a feladatot Uroš Đurić művész vállalta. Jó úton haladunk afelé, hogy az intézmények, szervezetek és az egyének szinergiájával bemutatjuk az Európa Kulturális Fővárosa címének lényegét, ami nem más, mint az akadályok, határok eltörlése, a merev keretekből való kitörés, valamint a kultúra mint életforma népszerűsítése. Újvidék város művelődéssel megbízott tanácsa igyekszik erről a modellről példát venni. Büszkén mondhatjuk, hogy az erőfeszítéseknek már vannak eredményei, ezek azok a projektumok, amelyeket a kultúrában tevékenykedő alanyok segítségével valósítunk meg – mondta Rožić.

Nemanja Milenković, az Újvidék 2021 Alapítvány igazgatója emlékeztette a polgárokat arra, hogy Andy Warhol kiállítása mellett hamarosan sor kerül a One Day... elnevezésű békeemlékmű leleplezésére, amelyet Yoko Ono világhírű művésznő, békeaktivista tervezett, valamint a Henri de Toulouse-Lautrec francia festő kiállításának megnyitására is, amelyet július 1-jétől 14-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. Milenković kiemelte, hogy e három, világhírű alkotó munkásságának bemutatása egy hónap alatt, kiváló lendület az európa kulturális fővárosa felé vezető úton.

– Minden, amit az Alapítvány csinál, összhangban van Újvidék kulturális fejlődésének stratégiájával, valamint az európai normákkal is. A Béke erődje, mint negyedik platform, az összefonódások és kapcsolatok kialakításának jegyében jött létre, gondolunk itt a kulturális intézmények és az intézményeken kívül tevékenykedő egyesületeknek az összekapcsolására, a közszféra és a kiadóházak együttműködésére stb. Yoko Ono nagyon fontos pontja a művészeti életnek, várjuk visszaigazolását az emlékmű leleplezésének pontos dátuma kapcsán. Nagy megtiszteltetés, hogy Újvidék házigazdája lesz a francia művész kiállításának, valamint Uroš Đurić művésznek is köszönjük, hogy elvállalta Andy Warhol kiállításának tolmácsolását. Mindezek a programok nagyon jelentősek városunknak, mint jövendőbeli európai kulturális fővárosnak – hangsúlyozta Milenković.