2024. március 28., csütörtök

Belga csapat Bácskossuthfalván

Adományokkal érkeztek és építkeznek

A belgiumi Kortessemből érkezett önkéntesek segítenek a napokban befejezni a bácskossuthfalvi székhelyű Baptista Missziós Központ új konyháját, és a mellette levő utcai falat felépíteni. A flamand vendégek többedik éve járnak vidékünkön. Ezúttal is teli kézzel érkeztek, rengeteg ruhaadománnyal, babakocsival, felnőtt-pelenkával, illetve más egészségügyi eszközzel felpakolva keltek útra.

A csapat adománygyűjtési céllal már hónapokkal korábban meghirdette látogatási szándékát a lakhelyén. A legnépszerűbb közösségi oldalon nagyon sok követőre találtak, ahol a bácskossuthfalvi munkaakcióról is folyamatosan tudósítanak az otthon maradottak számára – hallottuk Nyúl Zoltán lelkipásztortól. 

- Négy helyszínen tevékenykedünk a napokban, építünk, lapozunk, csinosítunk. A konyhai mosdót, a leendő konyhánk műszaki feltételeit szereljük fel, egy konyhai árnyékolón ügyködünk, és falat építünk az utcafront felől. Kedves belgiumi barátaink ötödik alkalommal áldozzák ránk a nyári szabadságuk egy részét, és segítenek ott, ahol tudnak. A csapatról egyébként azt kell tudni, hogy ezúttal 11-en érkeztek, vegyesen, fiatalok és korosabbak, illetve olyanok is, akik nem tagjai vallási csoportnak, csak a jó ügy érdekében csatlakoztak a megmozduláshoz. Továbbá a mi vidékünkről is jelentkeztek önkéntesek – nyilatkozta a bácskossuthfalvi lelkipásztor.

A belgiumi vendégek egyik tagjától, Joanntól megtudtuk, hogy azért érkeztek Bácskossuthfalvára, hogy segítsék az itteni közösséget. Reggel építkeznek, szerelnek, délután családokat látogatnak és kirándulnak. Nem tekinti fáradságos munkának, mert sok pozitív energiával gazdagodva tér majd haza.

- Megismerkedhettünk az itt élő emberek mindennapjaival, életkörülményeivel. Szembesülhettünk vele, hogy mik a különbségek a vidékre jellemző életforma, és a mi feltételeink között. Az a tapasztalatunk, hogy minden nehézség ellenére kevesebb feszültségben élnek az itteni emberek, mégis meg tudják őrizni lélekerejüket és a hitüket. Továbbá azt érzem, hogy nincsenek kötve annyira szigorúan a munkahelyi kötelezettségeikhez, lazábbak, szívélyesebbek. Belgiumban mindenki rohan és percre pontosan a munkájához van kötve – mondta el Joann, aki pozitív tapasztalatként élte meg azt is, hogy a látogatásuk apropóján mindig akad egy-egy család, egyén, aki süteményekkel, lepénnyel, vagy más figyelmességgel ajándékozza meg a munkálkodókat. Joann azt is elárulta, hogy a kortessemi gyülekezet egy civil mozgalmat alapított, és ilyen módon gyűjtik az adományokat a szerbiai látogatásaikhoz. Szinte az egész település megmozdult, és a sajtó is melléjük állt a jó ügy érdekében. Ruházatot, mozgássérülteknek szánt segédeszközöket hoztak magunkkal ezúttal is. A belgiumi vendégek minden délután nehéz életkörülmények között élő bácskossuthfalvi és pacséri családokat keresnek fel, illetve meglátogatják a környék látványosságait is.

Nyári gyermektáborok az Ungár-házban

Az idei nyáron két gyermektábort szervez a bácskossuthfalvi baptista gyülekezet. Chip Riley népszerű természettudományos szemléletű Grain Game foglalkozása július 8-tól 12-éig zajlik a missziós központban, ahova 10-től 16 éves gyerekeket várnak, a részvételi díj 1500 dinárba kerül. A gyermekek számára még egy nyári programot irányoztak elő, július 26-e és 28-a között. Mindkét táborral kapcsolatban bővebb információ, illetve jelentkezési lehetőség Nagypásztor Teréz, 069/789-256-os elérhetőségén.