2024. április 24., szerda

Vizekről, madarakról, rovarokról

Egy hetet tölthettek szabadkai és magyarországi tanulók a ludasi Látogatói Központban egy határon átívelő IPA-projektum keretében. A tanulók a Palicsi- és a Ludasi-tó vízgyűjtőjének a felkutatása céljából látogattak el a táborhelyre, de különböző rovarokat is felmértek, valamint a természetvédelemről is tanultak.

A projektum keretében megszervezett táborba a szabadkai Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola tanulói és a bajai egyetem kutatói jöttek el, tudtuk meg Dobó Mártától, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatójától.

A természetvédők csoportja (Gergely Árpád felvétele)

A természetvédők csoportja (Gergely Árpád felvétele)

–  Ebben az egy hétben összesen 30 tanuló és 10 szakmunkatárs volt jelen a központban. Szerettük volna, hogy minél több tudásra és tapasztalatra tegyenek szert azok, akik még nem mélyültek el nagyon a témába, de a kutatóknak is biztosítottunk elég időt ahhoz, hogy a szakmai területükre összpontosítsanak, és az itt megszerzett tudást másokkal is megosszák. A következő hónapban egy munka jellegű megbeszélésünk is lesz ezen projektum keretében, amelyen az eddigi eredményeket szélesebb körben is bemutatjuk. Nagyon sok kép és hanganyag készült, a középiskolások részéről nagy az érdeklődés, mert sok feltáratlan kincs és érték van ezen a vidéken. A vízgyűjtő kérdése is nagy probléma. A környezeti változások és egyéb hatások a vízereket és a csatornahálózatokat is befolyásolják, és ez kihatással van az életünkre. Ezzel tisztában kell lenni, akárcsak azzal, hogy a számunkra értéktelennek tűnő élőlények milyen hasznos munkát végeznek – hangsúlyozta az igazgató.

– Nemcsak tantermi előadásokat, hanem gyakorlati oktatást is tartottunk a gyerekeknek. Terepi sétákkal, minél több területet bemutatva magyaráztuk el nekik a problémákat, ezzel bővítettük a természet- és a környezetvédelmi ismereteiket. Nagyobb feladatot is kaptak egy műhelymunka keretében, ami az egész hetet végigkísérte. Két csapatot alkotva kellett kampányolniuk. Az egyik csapat a lakosság természetvédelemmel törődő részét képviselte, a másik pedig az ezzel ellenkező tábort, akinek csak a szórakozás számít. Himnuszt, csapatnevet, szlogent találtak ki, és egy performance-ot is előadtak. Aktívan részt vettek a szemét eltakarításában is egy olyan helyszínen, ahol szörnyű látvány fogadta őket, mert az oda látogatók nem vitték el a hulladékot – részletezte a tábor programját Vinkó Tamás, a Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi szakmunkatársa.

Anđelija Stokin, a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola tanulója nem szeretett volna ezeken a nyári napokon otthon maradni, ezért úgy döntött, ő is részt vesz a természetvédelmi táborban.

– Úgy döntöttem, részt veszek ebben a táborban, mert szeretem a természetet, és valami újat akartam megtanulni, illetve új tapasztalatot szerezni. Az ittlétem alatt sok kutatást végeztünk, pókokat, bogarakat vizsgálgattunk, de madárlesen is voltunk, valamint arról is tanultuk, hogyan ösztönözzünk másokat a természetvédelemre. Leginkább gyakorlati előadásaink voltak, és tengernyi információt kaptunk az előadóktól. Madarak gyűrűzésén is részt vehettünk, ami nagyon tetszett, de az erdő érintetlen részein is jártunk. Az erdő gyönyörű és a szúnyogok jelenléte ellenére is élveztem a túrát – mondta Anđelija Stokin.

– Sokat tanultunk a védett állatokról, akárcsak a tavak állapotáról. Érdekes volt megfigyelni a két egymás mellett elhelyezkedő tó állapotát. Az egyik teljesen szennyezett, a másik szinte tiszta – osztotta meg élményeit Sadović Anita, a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola diákja.

Marija Pejić Tukuljac, a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola szaktantárgyakat oktató tanára is elkísérte a diákokat a táborba.

– Nagyon jó az iskolánk együttműködése a Palics–Ludas Közvállalattal, ezért a diákjainkat szívesen hozzuk el erre a védett területre. A diákokkal közösen élveztük ebben az egy hétben Vajdaság és a síkság szépségeit. Szakmai tapasztalatot szereztek, és megerősítették az eddigiekben tanultakat. A képzés alatt bemutatták nekik a hely vizes ökoszisztémájának problémáit, illetve műhelymunkákon is részt vettek, ahol a növényekről volt szó. A túrákon az egész területet bejártuk, ami nagyon tetszett, és örülök annak, hogy a diákok megismerkedtek ezzel a területtel – nyilatkozta Marija Pejić Tukuljac.