2024. április 25., csütörtök

A kishegyesi önkéntes véradók fogadása

A Vöröskereszt idén is megszervezte a meggyszörp-készítési akciót

A közelmúltban jegyeztük a véradók világnapját, s ennek apropóján a Vöröskereszt kishegyesi szervezete megtartotta hagyományos fogadását a község önkéntes véradói részére. Az ünnepségen többek között jelen volt Szűgyi Istán, a községi képviselő-testület elnöke, és Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is. Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi titkára ennek kapcsán elmondta, hogy a községben 308 bejegyzett véradót tartanak nyilván, amiből kb. 100 vett részt az ünnepségen, Bácsfeketehegyen, a Kultúrotthon nagytermében.

– A hagyományos fogadásra valamennyi egykori és mostani véradót meghívtuk a községből. Egy szerény ünnepség keretében vacsorával vendégeltük meg őket, és kiosztottuk az elismeréseket azoknak, akik ötször, tízszer, hússzor, harmincötször és hetvenötször adtak vért, valamint az első véradóknak is. Emellett a nőknek külön megköszöntük, hogy humánusak, és jelképesen egy-egy virágot nyújtottunk át – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy július 5-én, pénteken újabb véradási akció lesz a község mindhárom településén.

Ugyancsak a közelmúltban zajlott a Vöröskereszt meggy-gyűjtési és szörpkészítési akciója. Fontányitól megtudtuk, hogy ezt harmadik alkalommal szervezték meg.

– A meggyet polgárok ajánlották fel, és a Vöröskereszt fiatal aktivistái gyűjtötték be. A szörpkészítést pedig a Női Fórum Székházában oldottuk meg, szintén az aktivistáink segítségével. Az idén 70 liter szörpöt készítettünk, ami kicsivel kevesebb, mint tavaly. Az összegyűlt mennyiséget átadjuk a Vöröskereszt tartományi szervezetének, amely támogatásával a résztvevőket egy egynapos kirándulásra visszük június 26-án, és Sremska Mitrovicára látogatunk el, a Zasavica természetvédelmi parkba – mondta a titkár, majd arról is szólt, hogy a tanév végén elsősegély-bemutató zajlott a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában. Ezt a Vöröskereszt községi szervezetének elnöke, SelJulianna koordinálta le az általános iskolás aktivisták közreműködésével. A bemutatót az alsós diákok és az óvodások számára tartották, s ezzel felhívták a gyerekek figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára, valamint az őszre kezdődő elsősegély-tanfolyamra. Fontányi Andor arról is beszámolt, hogy az idei tanévben a kishegyesi és a szeghegyi iskolában aktívabban folyt az elsősegély-oktatás, így csapatokat sikerült összeállítani a községi elsősegély-versenyre. A nyertesek pedig továbbjutottak a tartományi szemlére. A diákokra a nyár során egy tábor is vár, az iskoláskorú gyerekek számára egynapos foglalkozást tartanak, amely alkalmával kerékpártúrát és különböző oktató jellegű programokat terveznek. A táborra augusztus 26-án kerül sor, és már várják a jelentkezőket. Fontányi végezetül arról is beszámolt, hogy módosult a Vöröskereszt népkonyhaprogramja. A korábbi években április végén már befejeződött az ételosztás, most viszont kibővült és még egy hónapig tudták biztosítani az ételt a rászorulóknak. Emellett a nyár során sor kerül majd egy egyszeri ételcsomag-osztásra, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb rászorulót segítsék.