2024. április 19., péntek

Minszk az olimpia szellemében

A magyar keret 122, a szerb csapat pedig 66 fős – A vajdasági magyarok közül Nemes Máté birkózó és Bedőcs Krisztina kajakos lép fel

Ma rajtol és június 30-án zárul Minszkben a II. Európa Játékok, a kontinens legnagyobb multisporteseménye: 10 nap alatt 15 sportág 200 számában 50 ország több mint 4000 sportolója mérettetik meg.

Az olimpia szellemében életre hívott viadal kiemelt jelentőséggel bír, hiszen nyolc sportágban része a tokiói kvalifikációs időszaknak, sőt ebből három – sportlövészet, íjászat és asztalitenisz – esetében közvetlenül ötkarikás kvótához lehet jutni.

Az említett három sportágban egyértelmű a helyzet: a sportlövőknél minden egyéni számban egy-egy kvótát osztanak, amit az adott szám legjobb, eddig kvóta nélküli indulója nyer el, a pingpongozóknál a férfi- és női dobogósok (3-3), illetve a csapatversenyek, valamint a vegyespárosok győztesei utazhatnak majd a 2020-as játékokra, az íjászoknál az egyéni- és a vegyes páros győztesei válthatnak tokiói jegyet.

Cselgáncsban, kerékpárban és tollaslabdában pontszerző verseny a minszki, így beleszámít az olimpiai kvalifikációs rangsorba, míg atlétikában lehet teljesíteni az ötkarikás szinteket. Karatéban az Európa Játékok a sportág kontinentális selejtezője, melyről majd 2-2 férfi és női versenyző juthat ki az olimpiára, az azonban majd csak jövő májusban derül ki, mely karatékáknak jár ötkarikás részvételi jog.

A férfi ökölvívóknál és a cselgáncsozóknál a Játékok egyúttal Európa-bajnokságot is jelent.

A magyar küldöttség igen népes, 122 főt számlál, több éremesélyes is van köztük: Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnoks cselgáncsozó, Póta Georgina, Eb-győztes asztaliteniszező, de a ma véglegessé váló kajak-kenu válogatott is több dobogós helyezésre számíthat.

A szerb csapat szerényebb kerettel rendelkezik, 66 fővel indulnak a fehérorosz fővárosba, köztük két vajdasági magyarral: Nemes Máté a birkózók 67 kilogrammos mezőnyében számít esélyesnek, míg Bedőcs Krisztina a kajakosoknál okozhat kellemes meglepetést.

– Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem Szerbiát egy ilyen nagyszabású rendezvényen, mint az Európa Játékok. Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy egyesben 5000 méteren, míg kettesben 500-on indulok – a Marija Dostanićtyal alkotott párosunk most szerepel először világversenyen. Bizonyítani szeretnénk, nagy reményekkel vágunk neki Minszknek, de az idő és a felkészülés rövidsége miatt teher és elvárások nélkül állunk majd rajthoz. Bízom benne, hogy talán sikerül meglepetést is szereznünk – nyilatkozta a jeles esemény kapcsán Bedőcs Krisztina.

A vajdasági sportolók majd csak a jövő héten lesznek érdekeltek, mind a kajak-kenu, mind a birkózás versenyszámai kedden kezdődnek.

A kivonatos program

3x3 kosárlabda: június 21-étől 24-éig. Asztalitenisz: június 22-étől 29-éig. Atlétika: június 23-ától 28-áig. Birkózás: június 25-étől 30-áig. Cselgáncs: Június 22-étől 25-éig. Íjászat: Június 21-étől június 30-áig. Kajak-kenu: június 25-étől 27-éig. Karate: Június 21-étől 30-áig. Kerékpározás: Június 22-étől 30-áig. Ökölvívás: Június 21-étől 30-áig. Sportlövészet: Június 22-étől 28-áig. Strandfoci: Június 25-étől 29-éig. Szambó: Június 22-étől 23-áig. Tollaslabda: Június 24-étől 30-áig. Torna: Június 22-étől 30-áig.