2024. április 20., szombat
CÍMLAPTÖRTÉNET

De jó volna így élni!

Megjelent a kishegyesi Szajkó énekegyüttes második lemeze

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület mind néptánc, mind népzene szempontjából erős egyesületnek számít. Nem véletlen hát, hogy az egyesület Szajkó énekcsoportja a közelmúltban jelentette meg második CD-lemezét. Ennek apropóján Borsodi Patyerek Orsolyával, a csoport vezetőjével beszélgettünk. Orsolyát először az énekegyüttes megalakulásáról kérdeztük.

– Az énekcsoport 2003-ban alakult meg, oly módon, hogy az akkori tánccsoportból kiválasztottam néhány jó hangú, általános iskolás lányt. Név szerint: Kerekes Zsuzsanna, Povazsánszki Csilla, Csőke Andrea és Moldvai Anna. A megalakulást követően minden évben felkészítettem őket a Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőre, amelyen négy éven keresztül első helyezést értek el. Ezt követte négy Középiskolások Művészeti Vetélkedője (KMV), ott szintén mind a négy évben elsők lettek. Amikor kinőtték a KMV-t, akkor indultunk a Durindóra, amelynek azóta is rendszeres fellépői vagyunk. 2013-ban, amikor az együttes a fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte, elkészítettük az első CD-lemezt, és számtalan lemezbemutató koncertet tartottunk. Az első CD-nek az volt a címe, hogy Kislány, jól gondold meg magadat, s a Csalóka zenekarral és barátaival közösen készítettük. Ezen magyarországi, felvidéki, erdélyi és csókai népdalokat énekeltünk, valamint az énekcsoport mellett Povazsánszki Csilla és Csőke Andrea énekkettősként is szerepel rajta. A CD és a bemutató koncertek is úgy voltak kialakítva, hogy az énekcsoport és az énekkettős váltották egymást. Az első lemezünk 150 példányban jelent meg, és elmondható, hogy népzenei körökben jó visszhangja volt.

Az elmúlt 16 év alatt lettek-e új tagjai a Szajkónak?

– 2014-ben a kisebbek Kótyomfitty énekcsoportjából 4 lány csatlakozott a Szajkóhoz, de közben folytatták a munkát a Kótyomfittyben is. Ők is jól szerepeltek a KMV-n, mindig dobogós helyezést értek el, de a Szajkó sikersorozatát nem tudták megismételni. Közben a Szajkó eredeti tagjaiból hárman elmentek, de az új tagokkal kibővülve tovább tudtunk dolgozni.

Milyen fellépései vannak az énekegyüttesnek és milyen sikereket értek el eddig?

– Rendszeres fellépői vagyunk a Durindónak, és emellett számos helyre hívnak bennünket idehaza és külföldön is. Természetesen, számos fellépésünk van a művelődési egyesület műsorain belül is. Jelentős sikert értünk el 2014-ben, amikor bekerültünk a Budapesten megtartott Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjébe. A versenyen fellépő 101 énekegyüttes közül mi nyertük meg a nagydíjat. Erre az eredményre nagyon büszkék vagyunk.

A Szajkónak a közelmúltban jelent meg a második CD-lemeze. Honnan az ötlet?

– Adódott a lehetőség, mert a Csoóri Sándor Alap támogatja a vajdasági népzenei szakosztályokat. Olyan pályázatot írtak ki, amely többek között magába foglalja a demófelvétel készítésének lehetőségét is. A pályázaton sikerrel jártunk, így az anyagiak biztosítva voltak. Ezt követően összeállítottam az új lemez zenei anyagát, és betanítottam a lányoknak az új számokat.

Sokáig tartott a felkészülés az új lemez elkészítésére?

– Maga a felkészülés jó fél évet vett igénybe, mert szerettük volna, hogy minden a helyén legyen. Először ki kellett találni, hogy milyen számok legyenek a lemezen, majd a sorrendet is meg kellett határozni, és csak ezután következhetett a dalok betanulása. Maga a stúdiófelvétel már gyorsan ment, gyakorlatilag két nap alatt végeztünk vele. Az egyik nap vettük fel azokat a részeket, amelyeken a Fokos zenekar és a Szajkó van, a másik nap pedig azokat a részeket, amelyen csak az énekcsoport szerepel. Elég leterhelő volt a felvétel, mert egész napos munkát igényelt.

Milyen dalok kerültek a mostani lemezre?

– A CD-re a mostani kedvenc dalaim szerepelnek. Ezeknek egy részét már feldolgoztuk az első lemezen, de vannak teljesen új dalok is. A válogatás a mi vidékünkről indul meg, négy bácskai Duna-menti, csókai, moholi és Al-Duna-menti dalcsokrot választottam ki. Ezt erdélyi, gyergyói és gyimesi dalok követik, majd felvidéki, magyarbődi. Legvégül visszamentünk Kis-Magyarországra, a Galga-mentére és Kalocsára. A dalok is ebben a sorrendben szerepelnek a lemezen. Összesen tíz dalt tartalmaz a CD, és száz példányban jelent meg.

Mit kell még tudni az új Szajkó-lemezről?

– A címe De jó volna így élni! Azért kapta ezt a címet, mert próbákon, fellépéseken mindig vidámak vagyunk, és arra gondoltunk, hogy jó lenne mindig így élni. A felvételek a topolyai Zoomanoid Multimedia Stúdióban készültek, a hangmérnök Sörfőző Kornél volt. A lemezen fellépő Szajkó tagjai: Csőke Andrea, Patyerek Réka, Csabai Zsuzsanna, Dudás Nikoletta, Tóth Réka, Vajda Emese és jómagam. A Fokos zenekarban Cseszák Zsombor, Szerda Balázs, Szabó András és Jovánovity Péter játszott. Akit érdekelne a lemez, az a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Facebook oldalán rendelheti meg.

Terveznek-e lemezbemutató koncerteket?

– Az első bemutatót Kishegyesen tartottuk május elején, az idén szeretnénk még eljutni Pomázra és Békésszentandrásra. Emellett jó lenne idehaza is több helyre elmenni, de ez már az anyagi lehetőségektől függ. Egy újabb lemezen is gondolkozunk, melynek kiadását csak az együttes fennállásának huszadik évfordulójára tervezzük.