2024. április 23., kedd

Temetőink útikönyve

Szabadkai és palicsi jeles személyek sírhelyeiről szóló könyvet mutattak be a VM4K-ban

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban csütörtökön este bemutatták dr. Czékus Géza és Tóth Tamás Szabadkai és palicsi temetőkben nyugvó jeles, nevezetes személyek sírhelyei című könyvét. Az új kötetet dr. Németh Ferenc művészettörténész, a kötet egyik recenzense és dr. Silling István néprajzkutató, a kötet szerkesztője méltatta.

Németh Ferenc úttörőnek nevezte a könyvet, amely Szabadka és Palics jeles személyiségei sírjainak pontos lelőhelyét adja meg, GPS koordinátákkal és kataszteri adatokkal.

– A könyv dicséretes módon temetőkultúránk fejlődéséről ad tanúbizonyságot. Tágabb értelemben pedig a vajdasági temetők tudományos vizsgálatának szükségességét vetíti előre, e sajátos kutatási terület első, műfajt jelölő szakmunkájaként. Úgy is mondhatnám, hogy ez az adatbáziskötet szolgáltatja a közösségnek azokat az emlékkoordinátákat, amelyek nyomán birtokba veheti saját értékeit, gazdag múltját, azaz annak jeles szereplőit – mondta felszólalásában Németh Ferenc, majd hozzátette, hogy a kötetnek köszönhetően végre pontosan tudjuk, hol nyugszik többek között Szekeres László, Pataki László, Csáth Géza vagy éppen Iványi István.

Silling István Czékus Gézának a szabadkai és palicsi temetőkben folytatott kutatásainak, és a témában született eddigi munkáinak jelentőségét dicsérte.

– Dr. Czékus Géza pontos megfigyelései, részletező dokumentáló munkája, nemcsak a dendrológia, a néprajz, hanem a helytörténeti kutatók számára is példaként szolgálhat. Tóth Tamással készített új kötete a figyelemfelkeltés, az odafigyelés műve. Ezenfelül pedig a lelkiismeretünkhöz is szól – hangsúlyozta Silling István.

Végül Czékus Gézával dr. Mészáros Zoltán történész, a kötet másik recenzense beszélgetett a könyv megszületésének körülményeiről, a szabadkai és palicsi temetők sírjainak állapotáról, az ott nyugvó jeles személyekről. A beszélgetés során Czékus Géza, mint biológus rámutatott arra, hogy a temetők egyedi növényvilággal rendelkeznek. Elárulta, hogy temetőlátogatásai során sikerült egy olyan hibrid páfrányfajt is találnia, amelyet eddig még nem publikáltak. A kötettel kapcsolatban elmondta, hogy Tóth Tamás szegedi temetőkutató munkáját vette alapul, amely a szerbiai temetőkben nyugvó jeles személyekről szól. A szerző kivetítőn néhány képet is mutatott a kutatásai során készült képekből a közönségnek, majd bemutatta, hogy a sírok a kötetben található GPS koordináták és a világháló segítségével hogyan találhatóak meg.

– Történészként nagyon tisztelem a természettudományokat, az egzaktságuk miatt. Ez a könyv nagyon jó találkozása a hagyományőrzésnek, a történelemnek és a természettudománynak, azáltal, hogy minden sírhely egzakt módszerekkel megjelöl, ezzel pedig megőrzi az örökkévalóság számára. Hiszen történhet bármi a sírhellyel, eladhatják, ledönthetik, de a jele a könyv által megmarad – zárta az estet Mészáros Zoltán.