2024. április 19., péntek

Sose késő elkezdeni!

Szakmai műhelymunka Magyarkanizsán

A magyarkanizsai székhelyű FERHA, vagyis a Felnőttképzők Regionális Hálózata szakmai műhelymunkát tartott pénteken a Cnesa OMI pincehelyiségében Felnőttképzés 2019-ben címmel. A műhelymunka célja a véleménycsere volt, a tapasztalatmegosztás a felnőttképzési területen jelentkező kihívásokkal kapcsolatban. Első mozzanatként bemutatták az intézmények képzési programjait és magukat az intézményeket, amelyek a szerbiai felnőttképzési törvény alapján megszerezték Az államilag elismert tevékenységszervező (JPOA) státuszt. Magyar nyelvű intézményből ilyen mindössze három létezik Vajdaságban: az adai szakiskola, melynek képviseletében Gilice Hilda iskolaigazgató és a zentai Pro Scicentia Alapítvány ügyvezetője, dr.Lengyel László számolt be, és munkatársa, Szekeres Gizella, továbbá a magyarkanizsai Cnesa Oktatási Művelődési Intézményből Sarnyai Károly. Ez a három szervezet gyakorlatilag együtt is járta végig a program akkreditációból következő hét modulos andragógiai előadásokat. Akkor fogalmazódott meg a tapasztalatcserés összejövetel ötlete, melyen rajtuk kívül akadtak más érdeklődők is az önkormányzat illetve az oktatásügy berkeiből.

Sarnyai Károly, a FERHA elnöke elmondta, hogy az összejövetel célja a 2014 óta élő felnőttképzési törvény által akkreditált programokat megvalósító intézmények, szervezetek tapasztalatainak az ismertetése, azzal a céllal, hogy közösen tudjanak gondolkodni azon, hogy egymástól lehetőségeket, megoldásokat ellesve hogyan tudnának még jobb eredményeket elérni azzal a céllal, hogy együtt tudjanak működni a gazdasággal.

Láthatóan még gyerekcipőben járnak az akkreditált programok megvalósításai. Az adai, zentai és magyarkanizsai példákon kívül másikakat nem is tudunk Vajdaság területéről, akik hasonló nagy fába vágták volna a fejszét magyar nyelvterületről. Meggyőződésem azonban, hogy a felnőttképzés iránt egyre nagyobb lesz az igény, különösen most, amikor egyre kevesebb a szakképzett munkaerő. Reményeink szerint ez az összejövetel nem az utolsó, a következőre azokat szeretnénk meghívni, akik még nem akkreditáltak programot, de gondolkodnak rajta, hogy nekik is át tudjuk adni a tapasztalatainkat – mondta Sarnyai Károly.

Magyarkanizsán a gazdasági változások elnevezésű könyvelői program megvalósítása folyik éppen. A négyszáz órás képzésen a számítógépes könyvelést tanulják a felnőttek, összesen tizenöten kezdték, de időközben morzsolódtak is le, így nyolc hölgy és két felnőtt férfi folytatja a tanulást. A jövőben pedig szeretnék a szakemberhiányt felmérni, ezért kérdőíveket küldtek szét a környékben, hogy megtudják, milyen területen kellene újabb képzést indítaniuk.

Az összejövetel kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melyben megvitatták az aktuális kérdéseket, a felnőttképzés kapcsolódását a munkaerőpiaci igényekhez.