2024. április 25., csütörtök

Növekszik a vízfogyasztás

Nem lesz gond, ha takarékoskodunk

Noha időről időre elered az eső, térségünkben az elkövetkező napokban is a hőhullám dominál, ezért a Városi Vízművek Közvállalat felhívást intézett a polgárokhoz, amelyben a csapvíz észszerű felhasználására szólítja fel az újvidékieket.

A Városi Vízművek minden évben idejében elvégzi a városi vízszolgáltató-rendszer felújítását és nagyjavítását, így a megnőtt vízfogyasztás általában gondot jelent. Ettől eltekintve azonban nem árt odafigyelni az észszerű fogyasztásra.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A székvárosi vízszolgáltatás zavartalanul működik, de a vízzel takarékoskodni kell, mert a vízforrások elapadhatnak, gondolnunk kell a jövő nemzedékeire is! A Városi Vízművek felmérése szerint a vízfogyasztás 30 százalékkal lenne kisebb, ha sikerülne a víztolvajokat megakadályozni tevékenységükben, illetve ha a polgárok nem csapvízzel locsolnák kertjeiket. A fogyasztás tehát most 30 százalékkal nagyobb, mint a hőhullám előtti időszakban, a vízművekben tudják azt is, hogy ilyenkor a családi házakban alkalmi, kisebb vagy nagyobb medencéket is feltöltenek vízzel, akárcsak különböző kutakat, vízülepítőket. Megértik, hogy a víz iránti igény melegben nagyobb, mégis arra szólítanak fel, hogy ha csak tehetjük, takarékoskodjunk! Sok helyen a tűzcsapokat feltörik a lakók, innen locsolják az ivóvizet a teraszokra, betonozott feljárókra, így hűtik ezeket. Az adatok rámutatnak arra is, hogy a peremvárosi településeken sokkal több vizet fogyasztanak, mint a belvárosban. Példaként, a közvállalat illetékesei megemlítik Popovica peremvárosi falu esetét, ahol tavaly júliusban a májusihoz viszonyítva csaknem háromnegyedével fogyasztottak több vizet, mint a belvárosiak,  továbbá Čardakot, ahol 30 százalékkal nagyobb a fogyasztás, mint az urbánus övezetekben. A belvároshoz képest nyáron Tiszakálmánfalván és Kátyon 25 százalékkal nől a vízfogyasztás, Veterniken és Futakon 15 százalékkal, Piroson és Kiszácson pedig 11 százalékkal. Felméréseikből arra lehet következtetni, hogy a város szerémségi oldalán sok vizet fogyasztanak, de ez érthető is, hiszen az újvidékiek nyáron több időt töltenek a hétvégi víkendházaikban, amelyeknek nagy része a Duna túlsó oldalán helyezkedik el.

******

A Városi Vízművek szakszolgálata minden évben több száz illegális csatlakozást számol fel. Azoktól a polgároktól, akik ilyen módon szeretnék bevezetni az ivóvizet háztartásukba, a közvállalat kérdés nélkül megvonja a csatlakozás jogát, és feljelentést tesz ellenük. A vízlopás bűncselekménynek minősül, ezzel összhangban büntetik az elkövetőket!  Felszólítják becsületes polgártársainkat arra, hogy jelentsék be, ha valahol valaki lopja az ivóvizet, ilyen módon hozzájárulhatnak a vízellátási rendszer stabilitásának megőrzéséhez. – Vízkészleteink végesek, ezt mindig tartsuk szem előtt. Ügyeljünk arra is, hogy a vécétartály és a csapok ne follyanak – üzenik a közvállalatból! Az újvidéki vízgyár most másodpercenként 1300 liter ivóvizet szivattyúz a rendszerbe, ennél többre nem képes. Városunkban ilyenkor, melegben naponta 100-105 millió liter vizet fogyasztunk el.