2024. április 16., kedd

Belépőjegy nélkül a parkokba

Az illetékesek döntésének értelmében továbbra is ingyenesen sétálhatunk az újvidéki parkokban és a természeti védelem alatt álló területeken

A Városi Kertészet Közvállalat felügyelőbizottsága egyik áprilisi ülésén úgy döntött, hogy a Duna parkba történő belépéskor továbbra se ne kelljen belépőjegyet fizetni, ugyanúgy, mint ahogyan most sem kell.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Döntésük részét képezi az az árlista is, amely meghatározza azt, hogy a Duna park (és a többi, hasonló városi terület) kommersz használatát, illetve igénybe vételét miként fizettetik meg. Ide tartoznak a reklámfilmforgatások, dokumentum- és játékfilmforgatások, eladásra szánt hangfelvételek készítése, a parkban lévő nyári kert igénybe vétele különböző rendezvények, tanfolyamok, termékbemutatók stb. megszervezésére, a park járdáin mozgó pultok (fagylalt, vagy vásári csecsebecsék árulása) állítása… A látogatók számára csak abban az esetben határoztak meg „belépőjegyet”, ha azok szervezett csoport tagjaiként jönnek, leginkább utazási iroda által, és igénylik a park szakosított, „zöld” útvezetőjének szolgáltatását. Ez fejenként 100 dinárba kerül, 18 éven aluli fiatalok számára 50 dinárba, míg a 8 évnél fiatalabbaknak nem kell fizetniük érte. Tehát: az újvidéki parkokban belépőjegy megfizettetéséről a parkokat karbantartó Városi Kertészet Közvállalat egyik döntése, egyik rendelete se nem szól!

A fentieket a közvállalat sajtófelelőse közölte, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben találgatások láttak napvilágot a nyilvánosságban arra vonatkozóan, hogy belépőjegyet kell majd fizetni az államilag szabályozott, természeti védelem alatt álló, városi területekre. Ebből tehát csak annyi igaz, hogy megszigorították az ilyen területek kommersz exploatálását szabályozó előírásokat, és azoknak, akik pénzt keresnek a parkokban végzett aktivitásukkal, ezentúl fizetniük kell!