2024. április 24., szerda

Kényszerbetakarítás helyett fizetni is lehet

Törökbecse község területén több állami parcellát is jogtalanul használtak a termelők

Bocsáron, Beodrán, Törökbecsén és Kumánon is illegálisan műveltek meg állami földeket az idén – erre a megállapításra jutott az a bizottság, amely a napokban a terepen győződött meg arról, hogy búza, kukorica, napraforgó, szója, cukorrépa és here is fejlődik olyan törökbecsei parcellákon, amelyeket nem adott bérbe az állam.

Illusztráció: pixabay.com

Illusztráció: pixabay.com

A törökbecsei önkormányzat emiatt felhívással fordult azok felé a termelők felé, akik az említett területeken jogalap nélkül munkálták meg a termőföldet, és ebben arra szólítják fel őket, hogy a nyilvános felhívás közzétételétől (június 18-ától) számított 5 napon belül jelentkezzenek a törökbecsei közigazgatási hivatal mezőgazdasággal megbízott személyénél annak érdekében, hogy peren kívüli megállapodással rendezzék a helyzetet. Amennyiben azok, akik szerződés nélkül használták az állami földet, nem tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek, az önkormányzat kényszerbetakarítást fog végrehajtani. Korábban azok, akik illegálisan műveltek állami földeket, büntetésként a körzet átlagos földbérleti díjának nagyjából a háromszorosát kellett, hogy megfizessék.

Törökbecse önkormányzata 2016-ban Szerbiában elsőként döntött úgy, hogy az akkor életbe lépett mezőgazdasági földekről szóló törvénymódosítással és kiegészítéssel összhangban elejét veszi az illegális földhasználati gyakorlatnak. Tavaly többek között 12,12 hektár búza esett a kényszerbetakarítás áldozatául, ami 400 ezer dinárjába került az önkormányzatnak. A búzáért kapott bevétel 40 százaléka Törökbecsén maradt, 30-30 százalék pedig a tartományt, illetve az államot illette meg. Az így szerzett pénzt az önkormányzat a mezőgazdaság fejlesztésére, például dűlőutak építésére fordította.