2024. március 29., péntek

Kezdődhet a felújítás

A temerini Kókai Imre iskola várja a munkásokat

A temerini önkormányzat szakértői bizottságot alakított, amely a közbeszerzéstől a munkálatok befejezéséig figyelemmel kíséri az iskolák felújításának munkálatait. A bizottság tagja Gusztony András jogász, a községi tanács tagja, akitől azt kérdeztük, mikor kezdődnek a Kókai Imre iskolában a munkálatok és meddig tartanak.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Megtudtuk, hogy habár a tanévnek vége, és a felújítás kivitelezőjének részéről kezdődhetne is a munka, az igazgató kérte, hogy a munkálatok megkezdését halasszák el legalább július elsejére, mivel hátra vannak még a felvételik, illetve az érettségik. Úgyhogy az iskola illetékesei csak július elsején állnak majd készen arra, hogy átadják a kulcsokat a kivitelezőnek. A munkálatok során elvégzik majd a teljes hőszigetelést, kicserélik a régi nyílászárókat, a padozatot, elvégzik az épület energiatakarékos átalakítását, kifestik a tantermeket, rendbe teszik a vizesgócokat és egyebeket.

Vannak még részletkérdések, amelyeket meg kell addig oldani, mert a Kókai Imre iskola nem tud hova kiköltözni. Amíg a munkálatok folynak, a felszerelést és berendezést vagy egyik iskolaszárnyból a másikba kell átvinni, vagy mindent a tornaterembe, erről a kivitelezővel fognak megegyezni.

A felújításra a szerződéses határidő 200 naptári nap, ami azt jelenti, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor január 15-éig a munkálatok befejeződnek. A diákok pedig a második félévet már a felújított iskolában kezdhetik meg. A munkálatok kivitelezője az újvidéki GAT doo vállalat, ez a vállalat újította fel a Petar Kočić iskolát is. Lényegében nem ők voltak a legjobbak a közbeszerzési eljárásban, volt egy másik jelentkező is, amelyik ugyan olcsóbb ajánlatot tett, de a nyílászárók esetében nem terjesztette be az illetékes szakmai szervezetnek a megfelelő tanúsítványát, és emiatt el kellett utasítani.

A munkálatok adó nélkül 107 millió dinárba kerülnek, különben is ennyit irányoztak elő erre a célra. A költségeket köztársasági közberuházási eszközökből és községi hozzájárulásból fedezik. A Kóka Imre iskola jobb helyzetben van, mint a szőregi iskola, amelynek felújítását ugyancsak az idén tervezik. Ott ugyanis most már a másodfokú szerv előtt van a közbeszerzési eljárás, mivel megtámadták egymást a kivitelezők és a tapasztalat szerint az ügy jó néhány hónapig el fog húzódni.