2024. március 28., csütörtök

Egyre több pénz jut a szociális védelemre

Újabb támogatási szerződéseket írtak alá Újvidéken – A stabil pénzügyek teszik lehetővé a fejlesztéseket
Predrag Vuletić átadja a támogatási szerződést Majláth Bélának (Ótos András felvétele)

Predrag Vuletić átadja a támogatási szerződést Majláth Bélának (Ótos András felvétele)

Több mint 135 millió dinár értékben írtak alá tegnap szerződéseket a tartomány területén működő szociális ellátást nyújtó intézményekkel a vajdasági képviselőház klubhelyiségében. Céleszközökről van szó, ami annyit jelent, hogy a jóváhagyott pénzt konkrét fejlesztésekre, projektumok kivitelezésére kell költeniük az intézményeknek. Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenlőségügyi titkár a helyszínen közölte: összesen 113 szerződést írtak alá, az intézményeknek 125 millió dinárt adtak, további 10 millióval támogattak olyan civil szervezeteket, amelyek a szociális védelem valamely kategóriájával foglalkoznak. Vuletić véleményének adott hangot, hogy a támogatások folyamatos növelését az ország egyre jobb anyagi helyzete teszi lehetővé.

– Szerbia egy stabil államnak számít pénzügyei tekintetében, ennek köszönhetően nagyobb figyelmet tud szentelni a szociális ellátásnak is. Szociális értelemben felelősségteljesnek minősülő társadalom kialakítása a célunk. Csak a mai napon 135 millió dinárt utalunk erre a fontos területre – fogalmazott Vuletić.

Kiemelte, hogy 2016 óta a titkárság 600 millió dinárt költött el a szociális hálózat fejlesztésére. Mint mondta, az ilyen adatok közlésekor elkerülhetetlen az összevetés a korábbi időszakkal: az előző, demokrata párti vajdasági kabinet egész mandátuma alatt csupán 200 millió dinárt hagyott jóvá erre a célra. Beszámolt róla, hogy a tegnap aláírt szerződések között voltak azok is, amelyek értelmében 65 millió dinárt adtak öt szociális központnak a költségvetési tartalékból. Ez a pénz Apatinban, Pancsován, Újvidéken, Petrőcön teszi majd lehetővé a minőségibb szolgáltatások nyújtását.

CSAK EGY TELEFONHÍVÁSBA KERÜL

A támogatott intézmények között van a szabadkai Gerontológiai Központ is. Dr. Nenad Ivanišević igazgató újságírók érdeklődésére elmondta, hogy hatmillió dinárban részesültek, amiből két kezdeményezést terveznek valóra váltani: felszerelik a központ konyháját és mosodáját, valamint létrehoznak egy tájékoztató központot a fogyatékossággal élők számára.

– Meggyőződésem, hogy a Vajdaság területén működő intézmények előnyösebb helyzetben vannak, mint az ország más területein tevékenykedők. A tartományi kormány és az illetékes titkárság mindig igyekszik a rendelkezésünkre állni, eleget tenni a kéréseknek és pótolni a hiányosságokat. Sokat jelent az, ha a vezetőség olyan beállítottságú, hogy lehetővé, sőt, magától értetődővé teszi a közvetlen kommunikációt, állandóan elérhető egy telefonhívással – jelentette ki Ivanišević, aki arról is beszámolt, hogy számos problémát sikerült már a múltban elhárítani ennek a szoros együttműködésnek köszönhetően.

ÚJ ASSZISZTENSEK, SZOFTVERFEJLESZTÉS

Majláth Béla, a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet igazgatója elmondta, a mostani pályázaton kétmillió dináros támogatást sikerült elnyerni, fontos segítséget jelent ez a súlyos és közepesen súlyos fogyatékossággal élőket ellátó központnak, melyben jelenleg is 300 személy tartózkodik. A pénzből vásárolnak negyven új ételhordó termoszt, beindítanak egy foglalkoztatási képzést, melynek köszönhetően két személyi asszisztenst alkalmaznak majd, s végrehajtanak egy szoftverfejlesztést is, hogy az intézet a részévé váljon az egységes informatikai adatbázisközpontnak, amely elvárásként jelent meg minden szociális intézménnyel szemben. Majláth kifejtette: a Tartomány az utóbbi időben egyre több segítséget nyújt, nagy értéke van a mostani dotációnak is, melyet arra is fel tudnak részben használni, hogy enyhítsék a nap mint nap megmutatkozó munkaerőhiánynak a negatív hatását. Az új asszisztensek az év végén állnak majd munkába Bácskossuthfalván.

A tartományi vezetőség arra tett ígéretet, hogy őszre újabb támogatási összegeket adnak majd azoknak az intézményeknek, amelyeknek arra a legnagyobb szükségük van.