2024. április 25., csütörtök

„Már nem ifjú reménységek, hanem igazi énekesek”

1. Operaria, Vitkay Kovács Vera Szólóénekverseny
Svjetlana Đokić mezzoszoprán (a középen), aki a verseny nagydíját érdemelte ki, Radmila Bakočević és Vitkay Kovács Vera híres operaprimadonnák társaságában

Svjetlana Đokić mezzoszoprán (a középen), aki a verseny nagydíját érdemelte ki, Radmila Bakočević és Vitkay Kovács Vera híres operaprimadonnák társaságában

Az Operaria címmel első ízben megrendezett újvidéki operafesztivál keretében kedden és szerdán a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán tartották meg az újvidéki FloriArt Egyesület szervezésében a Vitkay Kovács Vera – az említett színház operatársulata operaprimadonnája – nevével fémjelezett 6. nemzetközi szólóénekes-versenyt. A hazai énekeseken kívül Horvátországból, Montenegróból és Észak-Macedóniából érkeztek jól felkészült, tehetséges, fiatal énekesek.

Borbély Jácint bariton ragyogó fellépése

Borbély Jácint bariton ragyogó fellépése

A kétnapos verseny után a legjobb tizennégy szólista a Városháza gyönyörű dísztermében kapott alkalmat, hogy bemutatkozzon a közönségnek. Éretten, magabiztosan, kifejezően énekeltek. A legfiatalabb közöttük a montenegrói, ulcinji Tamara Živković, aki még nem töltötte be a 14. életévét R. Schubert Die Forelle c. dalával mutatkozott be.

– Pedagógusok, tanárok számára nagy öröm, hogy nagyon szép hangú énekeseket hallgathattunk, akik mindent beleadtak, hogy megmutassák a klasszikus zene szépségét a mai rockvilágban – mondta Vitkay Kovács Vera magiszter, nyugalmazott egyetemi tanár megköszönve a zsűri tagjainak, hogy minden gyermekben, fiatalban a legjobb értéket tudta meglátni.

A tizenkilenc éves, szabadkai Borbély Jácintot Herodek Éva zenetanár készítette fel. Jácint ragyogóan, magabiztosan adta elő Dmitry Kabalevsky Don Quijotte-szerenádját, Sóti Szobonya Emőke zongorakíséretében.

– Rengeteg élménnyel, tapasztalattal térek haza erről a megmérettetésről. Amikor először hallottam, hogy színházteremben fogunk fellépni, meglepődtem, és egy kicsit meg is ijedtem, mert hatalmas színházteremben még nem énekeltem. Tartottam attól, milyen lesz az akusztika. Jól sikerült a fellépésem. Vitkay Kovács Vera művésznő gratulált, nagyon sokat jelentenek számomra a szavai. Rendkívül motiválnak a további fejlődésre, a versenyeken való részvételre. A középiskolát egyházzenei szakon fejeztem be, Herodek Éva tanárnőnél három éve tanulok szóló éneket, és mindenben számíthatok a segítségére. Nemcsak itt lettem első maximum száz ponttal az előversenyben tizenhárom énekes között, hanem hasonló sikerrel szerepeltem az idei köztársasági versenyen is. Két éve voltam Vitkay Kovács Vera művésznő szólóének-versenyén, akkor is első lettem a kategóriámban. Tanulmányaimat a szegedi Tudományegyetemen szeretném folytatni magánének szakon, anyanyelvemen – mondta Borbély Jácint bariton.

A nemzetközi zsűri – Vitkay Kovács Vera magiszter (elnök), Radmila Bakočević emeritus, rendes egyetemi tanár, Valentina Taskova tanár, dr. Marius Manyov egyetemi tanár, Lidija Horvat Dunjko magiszter, egyetemi tanár, Ilmar Lapins vezető karmester, Florijan Balaž magiszter, egyetemi tanár, Marta Balaž magiszter, egyetemi tanár, ddr. Vitkay-Kucsera Ágota egyetemi tanár – különdíjjal jutalmazta a verseci, 24 éves Marina Santračot, a Temesvári Zeneakadémián tanuló szopránt, Marius Manyov növendékét. A férfi énekesek mezőnyében a belgrádi Marko Kostić (1997) tenor vitte el az első díjat. A fővárosi Mokranjac Zeneiskolában tanul, Valentina Taskova tanárnő növendéke. A nők csoportjában első lett Željana Danilović szoprán, az újvidéki Isidor Bajić Zenei Középiskola diákja, Marta Balaž tanárnő növendéke. A szólóverseny nagydíját Svjetlana Đokić újvidéki, 1990-es születésű mezzoszoprán érdemelte ki, aki az Újvidéki Művészeti Akadémián Ljiljana Lišković tanárnő növendéke. Az említett legjobb énekesek az elismerő oklevél mellett pénzjutalmat kaptak a versenyt szervező FloriArt Egyesülettől. A győztesek a fellépésük után azonnal próbára mentek, mert meghívást és lehetőséget kaptak, hogy pénteken, az esti órákban 20.21-kor a Templomudvarban énekeljenek a Mlade nade (Ifjú tehetségek) nevű a hangversenyen, amelyen a Vajdasági Szimfonikus Zenekar muzsikál Aleksandar Kojić karmester vezényletében, és fellép Dušan Svilar tenorénekes. A fiatal énekeseknek a szervezők két zenekari próbát biztosítottak. A díjazott énekesekről Marta Balaž tanárnő, a FloriArt egyesület alapítója büszkén jelentette ki: Már nem ifjú reménységek, hanem igazi énekesek!