2024. április 24., szerda

Segítség az itthon maradáshoz

A fiatal gazdáknak 284 millió dinár vissza nem térítendő támogatást nyújtott a tartomány
Ótott Róbert tartományi titkárhelyettes átadja a támogatási szerződéseket

Ótott Róbert tartományi titkárhelyettes átadja a támogatási szerződéseket

Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes és Vuk Radojević mezőgazdasági titkár 204 vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést adott át tegnap a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatain sikeresen szereplő 40 évnél fiatalabb vajdasági termelőknek.

A támogatások összértéke 284 millió dinár, ebből 190 millió dinárt irányoztak elő az állatfarmok támogatására, köztük több mint 130 millió dinár jutott a birka- és a kecsketenyésztés fejlesztésére. A sertés- és a marhafarmok tevékenységeinek gyarapítására 30-30 millió dinár értékben pályáztak a termelők. A 201 pályázó közül 71 termelő 25 évnél fiatalabb, 101 pedig 26–35 éves. A kedvezményezetteknek több mint a fele nő.

Đorđe Milićević elmondta, hogy a titkárság fiatalok felé irányuló támogatása sokrétű jelentőséggel bír. Kiemelte, hogy a vidékfejlesztési politika révén ösztönző tevékenységet jelent a fiatalok számára, hogy itthon, a vajdasági falvakban boldoguljanak. Mindemellett demográfiai intézkedésként is jelentős lépésnek számít a fiatal gazdák finanszírozása – tette közzé Milićević.

Vuk Radojević tartományi titkár megjegyezte: a 2017-ben bevezetett, negyven évnél fiatalabb gazdák támogatását szolgáló startup programnak vannak eredményei, és egyre több fiatal szeretne mezőgazdasággal foglalkozni. Hozzátette, hogy 2017-ben 100 millió, 2018-ban 200 millió, az idén pedig 250 millió dinárral járult hozzá a titkárság a fiatal termelők felkarolásához.

Az első alkalommal pályázó Konc Natália Adorjánról érkezett. A támogatás révén könnyebb volt dönteni az itthon maradás mellett.

– A családom többi része kint él külföldön. Nálunk is nagy kérdés volt, hogy menjünk-e vagy maradjunk. Hiába dolgozunk ketten a párommal, két fizetésből még mindig nehéz itthon megélni. Ez egy löketet adott, hogy mégis megpróbáljuk, és talán így sikerülni fog, és nem kell elmennünk külföldre. Ezért a támogatás számunkra az itthon maradást jelenti, azt hogy a keresetünk mellett is tudunk biztosítani magunknak bevételt – mondta Konc Natália.

Fiatal, kezdő vállalkozókként a juhtenyésztést választották.

– A párom mezőgazdasággal foglalkozik, én könyvelőként dolgozom. Törzskönyves juhokra pályáztunk a titkárságnál. A férjem családi házánál van lehetőség az állattenyésztésre. Egyelőre 80 állattal próbálkozunk, de idővel szeretnénk bővíteni az állományt.

– Birkatenyésztéssel foglalkozok Bajmokon. Ötven birkából áll az állatállomány. Három éve fogtam bele, és először pályáztam a tartományi titkárságnál. Az idén végeztem el a középiskolát. Jelenleg van jövője az ágazatnak, meglátjuk, mi lesz pár év múlva. Korábban fejősteheneket tartottunk, de ez nem bizonyult jövedelmezőnek, ezért váltottunk át a birkák nevelésére – mondta Körmőci Levente.

Kósa Maja Bácskossuthfalván él. Egyetemi tanulmányai után döntött úgy, hogy mezőgazdasággal foglalkozik.

– Disznóvásárlásra pályáztunk, 15 anyakocát és egy tenyészkant vásárolhatunk a támogatás révén. Azt tapasztaljuk, hogy a sertéstenyésztés viszonylag jól működő ágazat. Rövid időn belül megtérül az összeg, amit belefektetünk, s ezért gondoltuk úgy, hogy sertéstenyésztésbe fogunk.

Önerőből nem tudtuk volna bővíteni az állományt, ezért pályáztam meg a tartományi titkárság támogatását. Úgy gondolom, hogy egy 10,15 éves mezőgazdasági tevékenységre alapvető hatással van e támogatás, s enélkül nem tudnánk nagyobb mértékben fejlődni.