2024. április 20., szombat

EasyParkkal könnyebb a parkolás

A régióban elsőként Szabadkán vezették be a parkolást megkönnyítő mobilalkalmazást

Tegnaptól új mobiltelefonos applikáció segíti Szabadkán a járművezetőket abban, hogy szabad parkolóhelyet találjanak, időt spórolva ezzel. Ugyanezen a mobilalkalmazáson keresztül akár be is fizethetik a Parking Kommunális Közvállalat szolgáltatását a vezetők. Vladimir Džodžo, az EasyPark applikáció regionális igazgatója a média képviselőinek tegnap mutatta be az applikáció használatát.

– Az EasyPark az első olyan európai vállalat, amely a digitális parkolással foglalkozik, és ezzel a szolgáltatással vezető pozíciót tölt be a piacon. A sofőrök legnagyobb problémája, hogy szabad parkolóhelyet találjanak. A mai technológiák lehetővé teszik a parkolás költségeinek egyszerűsített kifizetését, de az EasyPark az első olyan alkalmazás, amely segíteni tud a sofőröknek abban, hogy szabad parkolóhelyet találjanak, és ezzel lerövidíti azok felkutatásának idejét, de abban is segítséget nyújt, hogy a gépjárművezető kifizesse az illetéket. Az alkalmazás segítségével kevesebb lesz a levegőben az autókból kiszivárgott gáz mennyisége, ezáltal hosszútávon csökken a légszennyezés a városban. Haszna lesz ebből még a Parking Kommunális Közvállalatnak is, mert lehetővé teszi a minőségibb digitális rendszerek és a többi olyan forrás kezelését, amit a vállat használ – magyarázta Vladimir Džodžo.

Az alkalmazás több mint 1200 városban van jelen Európa-szerte, és folyamatosan terjed a régióban. A környező országok sofőrjei is használhatják azt városunkban, mert több nyelven és több mobilos operációs rendszeren is működik.
– A kontinensen több mint 10 millióan töltötték le készülékeikre ezt az applikációt, de a letöltések száma nagyon gyorsan növekszik. Azt várjuk, hogy Szabadkán példát mutassunk az újításokkal, valamint arra számítunk, hogy a közeljövőben a környező városokban is elterjed. Fontos kihangsúlyozni, hogy a régióban Szabadka kapta meg elsőként ezt a technológiát, mert a jelenlegi parkolási lehetőségek infrastruktúrája itt van a legmagasabb szinten lefedve – mondta az igazgató.

Az alkalmazás tegnap óta elérhető és ingyenesen letölthető a készülékekre. A mobilos program felismeri a parkolási zónákat és a sofőr tartózkodási helyét, és ehhez csak a telefonszámot és a gépjármű rendszámát kell megadniuk. – Egy felhasználó egyszerre több gépjárművet is regisztrálhat egy mobileszközön keresztül. Az adatok megadása után az applikáció követi a gépjármű mozgását és üres parkolóhelyeket kínál, illetve információt ad arról, hol fognak felszabadulni a parkolóhelyek. Miután a felhasználó kiválasztotta és használni kezdte az adott szabad helyet, az alkalmazás a parkolás megfizettetésének módjait kínálja fel a vezetőnek – részletezte a szoftver használatát Vladimir Džodžo.