2024. április 25., csütörtök

Itthon kamatoztatják tehetségüket

Magyarkanizsán is bemutatkoztak az Eurobot versenyen kiválóan szereplő fiatalok

Kirobbanó sikert ért el a közelmúltban az Újvidéki Egyetem nyolc fiatalból álló csapata. A fiatalok az idei Eurobot versenyen hazánkban harmadik helyezést értek el, majd meg sem álltak egészen Franciaországig, ahol a nagyszámú résztvevő közül az előkelő tizenhetedik helyen végeztek. A fiúk a közelmúltban Magyarkanizsán is bemutatták az érdeklődőknek – köztük elsősorban a fiatalabb korosztály tagjainak – a tudásukat és a tapasztalataikat, ékes bizonyítékát szolgáltatva annak, hogy itthon is lehet sikereket elérni. Az oromi Pletikoszity Árpád, a csapat egyik tagja már többször is bizonyított a különféle megmérettetéseken, ugyanakkor saját bevallása szerint azt is rendkívül fontosnak tartja, hogy a helybeni boldogulásra való törekvés jegyében tudását másokkal is megossza.

Csillag Andrej és Pletikosztity Árpád a magyarkanizsai bemutatón(Puskás Károly felvétele)

Csillag Andrej és Pletikosztity Árpád a magyarkanizsai bemutatón(Puskás Károly felvétele)

Az előadásukon népszerűsítették a mechatronika szakirányt, valamint meséltek a versenyről is. Körüljárták a robotika témakörét is, ugyanis azt tapasztalták, hogy mindez rendkívül összetett és igen távoli dologként van jelen a köztudatban, s ez részben igaz is, ugyanakkor szerintük némi hozzátanulással nagyon könnyen el lehet mélyülni ebben a témakörben.

– Manapság jobbára a moduláris komponensekre helyezik a hangsúlyt, ám egy kis neten való böngészéssel már nagyon sok olyan elemet lehet találni, amelyeknek köszönhetően akár otthon barkácsolva is meg lehet tenni a kezdő lépéseket – magyarázta Pletikoszity Árpád, aki kifejtette, hogy az, aki kellőképpen beleássa magát a témába, akár az okosotthonok irányába is eljuthat.

A mechatronika szakos fiú elmesélte, hogy a versenyen részt vett csapat nyolctagú volt, akik közül valamennyien ugyanarról a szakról kerültek ki, ráadásul az idén már másodízben vettek részt megmérettetésen.

– A feladat leírását tavaly szeptemberben kaptuk meg, mintegy negyven oldalon, ezután megkezdtük a tervezési folyamatot, amelynek során a mechanikai tervezés zajlott, a 3D-s tervezés, az elektromos áramkörök kidolgozása és a programozás is a mi dolgunk volt. Az idén az volt a cél, hogy különböző súlyú, illetve színű jégkorongpakkokat különböző helyekre szortírozzunk– emelte ki Pletikoszity Árpád, aki elmondta, hogy a sikerükön felbuzdulva ezentúl még nagyobb kedvvel  szeretnék folytatni  tevékenységüket, illetve mivel a versenynek van egy junior ága, jövőre a fiatalabbak körében is szeretnék népszerűsíteni nemcsak a versenyt, hanem egyáltalán azt a gondolatot is, hogy itthon, önerőből is lehet nagy dolgokat véghezvinni.