2024. április 25., csütörtök

Erős partnerekkel könnyebb politizálni

Ana Brnabić Párizsban Koszovóról, de németországi beruházásról is tárgyalt
Ana Brnabić kormányfőt Édouard Philippe miniszterelnök is fogadta (Fotó: Beta)

Ana Brnabić kormányfőt Édouard Philippe miniszterelnök is fogadta (Fotó: Beta)

A párizsi légi közlekedési és űrhajózási kiállítás (SIAE 2019) megtekintésével kezdte hivatalos franciaországi látogatását ma Ana Brnabić kormányfő, a nap folyamán pedig Édouard Philippe miniszterelnökkel és Gérard Larcherrel, a Szenátus vezetőjével is találkozott, velük a két ország közötti kapcsolatokról tárgyalt. A tanácskozások a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megteremtésének 180. évfordulója jegyében teltek, de olyan időszerű politikai kérdések is terítékre kerültek, mint például az ország európai csatlakozása, Koszovó kérdése és a német–francia szervezéssel megkezdett rendezési folyamat, a dialógus folytatása érdekében. A találkozók kapcsán Brnabić a nap folyamán újságíróknak nyilatkozva kijelentette: egyre szorosabb a kapcsolat Franciaország és Szerbia között, s meglehetősen nagy kár, hogy egyelőre nem biztos a Koszovóról szóló párizsi csúcs megtartása, mert a dialógusnak nincsen alternatívája. Ugyanakkor az is teljesen világos, hogy nincs miről tárgyalni mindaddig, amíg Pristina nem szünteti meg a szerb árura kirótt, százszázalékos vámilletéket, hiszen az ellentmondásban áll a korábbi megállapodásokkal és a nemzetközi és regionális szerződésekkel is. Fontosnak nevezte Párizs támogatását, és meggyőződésének adott hangot, hogy nemzetközi támogatással sikerül majd elérni az illetékek törlését. Francia partnereivel a nyugat-balkáni régió viszonyait is elemezte.

A párizsi kiállításon Brnabić ellátogatott a német MTU Aero Engines standjához, s Michael Schreyögg vállalati igazgatóbizottsági taggal beszélgetett a cég szerbiai befektetéséről. Az MTU a szerbiai modern technológiák fejlesztésébe ruház be a jövőben, május elején írta alá a cég és a gazdasági minisztérium az erről szóló szándéknyilatkozatot. A beszélgetés után a kormányfő elégedetten szólt arról, hogy a német vállalat az erős konkurencia közepette is Szerbiát választotta a régió államai közül, s úgy fogalmazott, az MTU-val való együttműködés összhangban van a kormány törekvéseivel, egy modernebb gazdaság kialakításának a szándékával. Októberben a németek egy kiképzőközpontot hoznak létre Szerbiában, a végső cél pedig egy légi közlekedési ipari klaszternek a megteremtése. Az, hogy az MTU jelen lesz az országban, voltaképpen felhívás más jelentős cégek számára, hogy fektessenek be országunkban– jelentette ki a kormányfő. Maga a vállalat 2020-ban nyílik meg minálunk, repülőgép-motorokat és alkatrészeket gyárt, s kezdetben 400 személyt alkalmaz.

A szerb kormány vezetője ellátogatott az AirBus standjához is és megtekintette a H145M multifunkciós helikoptert, melyet a szerbiai katonaság is beszerzett a légi elhárítás céljából. Brnabić arra is kihasználta a párizsi utat, hogy meglátogassa a Szerbiai Művelődési Központot, a Szerb Matica ottani tárlatát.