2024. április 24., szerda

A diákok ismét tüntetnek

Šarčević érzi a tesztek elhalasztásának erkölcsi felelősségét, ám nem gondolja, hogy le kell mondania

Százával gyűltek össze ismét a végzős általános iskolások, hogy követeljék a kisérettségi megszüntetését és az oktatási miniszter lemondását – adja hírül az N1 TV.

A diákok a minisztérium épülete előtt gyülekeztek, majd miután az illetékesek közül ma sem tárgyalt velük senki, tiltakozó sétára indultak Belgrád központjában. A mai tüntetésen, a tegnapival ellentétben, nem szülők, hanem az Egy az öt millióból elnevezésű polgári kezdeményezés képviselői közül támogatják a diákokat néhányan.

A médiában ma olvasni lehetett arról, hogy Mladen Šarčević oktatási miniszter nem gondolja azt, hogy le kellene mondania tisztségéről, hisz a tesztek nyilvánosságra hozóit megtalálták, a problémát megoldották. Azt is elmondta, az államfő és a kormányfő támogatásáról biztosította őt az ügyben.

A tárcavezető elismerte, hogy a záróvizsgák jelenlegi modellje rossz, és ezen változtatni fognak.

Mint ismeretes, a kedden esedékes záróvizsgát csütörtökre halasztották, mert a matematika tesztek tartalma nyilvánosságra került. Tegnap a történtek miatt diákok tüntettek Belgrádban a záróvizsgák megszüntetését és az oktatási miniszter lemondását követelve.