2024. április 25., csütörtök

Háromszáz szennyvíztisztító üzem hiányzik

A rendszerek kiépítéséhez legalább ötmilliárd euróra lenne szükség – Nemzetközi szakmai fórum Újvidéken
Az izraeli üzemek (képviselőik a felvételen) egyik alapelve, hogy egy csepp víz hétszer használható fel

Az izraeli üzemek (képviselőik a felvételen) egyik alapelve, hogy egy csepp víz hétszer használható fel

Szerbiában a szennyvízcsatornákból kikerülő víznek mindössze a 16 százalékát dolgozzák fel évente. Az ország 168 községében és városában csupán 40 víztisztító berendezés üzemel, sajnos a többségük elavult. A hiányzó víztisztító rendszerek kiépítéséhez legalább ötmilliárd eurót kellene szavatolnia az országnak annak érdekében, hogy a környezetvédelmi intézkedés mellett a szükséges stabil ivóvízellátást is biztosítsa a polgárok számára. A felmérések szerint Szerbiának ugyanis 300 új vízfeldolgozó üzemre lenne szüksége – tették közzé tegnap az ivóvízkezelésről és a szennyvízfeldolgozásról szóló nemzetközi szakmai fórumon, amelyet a NALED (Nemzeti Lokális Gazdaságfejlesztési Egyesülés), az izraeli nagykövetség és a tartományi kormány szervezett Újvidéken.

Hét vezető izraeli vállalat, többek között az Aqwise, a Danbar, az Avital, a DHV MED képviselői mutatták be a vajdasági önkormányzatoknak a legújabb vízkezelési technológiákat.

Vajdaságban mintegy 500 szennyezőanyagot regisztráltak, a szennyvizeknek mégis csupán a 10 százalékát tisztítják meg. Az utóbbi években három községben, Szabadkán, Verbászon és Šabacon építettek szennyvíztisztító üzemet. Újvidék és Belgrád a szennyvizet még mindig egyenesen a Dunába és a Szávába engedi.

– Az elmúlt három évben a tartományi kormány 1,1 milliárd dinár értékben támogatott 123 projektumot mintegy 39 vajdasági községben, amelyek a vízkezelés terén értek el eredményt. Sajnos Vajdaságban a szennyvizeknek csupán a 10 százaléka kerül feldolgozásra. Az ipari üzemek 65 százaléka nem tisztítja meg a gyárakból kikerülő szennyvizet. Mindez az évtizedes közömbösség és elégtelen beruházás következménye, s igen sok év szükséges ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon. Az idén három nagy víztisztító építésére készítettük el a projektumot, összesen 10 millió dinár értékben – mondta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

Alona Fischer-Kamm, Izrael szerbiai nagykövete kiemelte, hogy Izrael jelentős befektetéseket valósított meg az infrastruktúra terén, és ma a szennyvíznek mintegy 90 százalékát újrahasznosítja. Ez világrekordnak számít, figyelembe véve, hogy Spanyolország a másik vezető állam e téren, amely az ország szennyvízének az ötödét tisztítja meg.

– Izraelben több mint 150 szennyvíztisztító telep üzemel, és a feldolgozás után főként öntözésre és műtrágya előállításához használják a vizet. A vízellátás veszteségét sikerült 7-8 százalékra csökkenteniük, s ez a legalacsonyabb veszteségszint a világon. Manapság Izrael a szomszédjait is elláthatja vízzel. Készen áll arra is, hogy tudását és tapasztalatait más országoknak is átadja, többek között Szerbiának is – mondta Kamm.

Violeta Jovanović, a NALED ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a szennyvíz és az ivóvíz kezelése kulcsfontosságú kérdés a polgárok számára, de nagyon fontos a fejlesztési cél is.

A városok és az önkormányzatok több milliókat takaríthatnak meg saját üzemük fejlesztésével. Ezáltal nagy előnyöket biztosítva az önkormányzatok számára a befektetők idevonzásának folyamatában.

– Jelentős beruházásokra lesz szükség annak érdekében, hogy meg tudjuk valósítani a háztartások kifogástalan ivóvízellátását és a szennyvíz átdolgozását, mivel Szerbia minden ötödik lakosa számára nem elérhető a vízellátó rendszer vize, és minden második polgár nélkülözi a csatornahálózatot. Az elmúlt öt évben a vízellátó hálózat hosszát évente mindössze 2,5 százalékkal, a szennyvízhálózat hosszát pedig 1,7 százalékkal növeltük évente. A szomszédos országokban végrehajtott projektumok többségét a Világbank, az Európai Beruházási Bank, az IPA Alap által nyújtott kölcsönökből finanszírozták. Meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket, amelyek révén minél előbb megvalósíthatjuk ezeket az értékes beruházásokat – hangsúlyozta Jovanović.