2024. április 20., szombat

Fesztiválok városa

Az önkormányzat illetékesei már bizonyos ideje arra törekszenek, hogy Újvidéket a fesztiválok „inkubátoraként” tüntessék fel a nemzetközi, turisztikai mappákon. A székvárosban egyre több, leginkább gasztro előjelű fesztiváli eseményt szerveznek, a hétvégén két ilyent is nyélbe ütöttek.

A Bogdan Šuput Formatervezői Szakközépiskola diákjai is ott voltak a csokifesztiválon, asztaluknál tejcsokoládéból formáztak-gyúrtak különböző szoboralakzatokat(Dávid Csilla felvétele)

A Bogdan Šuput Formatervezői Szakközépiskola diákjai is ott voltak a csokifesztiválon, asztaluknál tejcsokoládéból formáztak-gyúrtak különböző szoboralakzatokat(Dávid Csilla felvétele)

A Köztársaság téren egy csokoládéfesztivált látogatthattak meg az édességek kedvelői, míg a Szabadság téren a már komoly hagyománnyal bíró, Interfest borfesztivál várta látogatóit. Ez utóbbi valóban tömeges rendezvény, mindenekelőtt polgári előjelű – szombaton este estélyi ruhás hölgyek, leninges urak csevegtek csoportokban, borospoharakkal a kezükben a fesztiválsátorok előtt, a halk, másoknak fület nem szúró tamburazene még hajnali fél kettőkor is kiszűrődött a ponyvák alól. Az idén száznál is több borász jött el termékeivel, a szervezők szerint 200 ezernél is több azoknak a száma, akik az elmúlt 16 évben ellátogattak erre az eseményre.

A csokoládéfesztiválnak kevesebb látogatója volt, mint a borfesztiválnak, egyes kutatók azt állítják, hogy a nagy melegben nem előnyös a csokoládéfogyasztás. A látogatottság tekintetében alulmaradó rendezvény korántsem volt „unalmas”, tucatnyi ponyva alatt kóstolhattunk-vehettünk finomságokat – csokoládéba mártott földiepret, csokiteknőbe ültetett málnát, belga finomságként árult ajándékcsokit, vajjal átkent, cukorral meghintett holland fánkocskákat...

A két, hétvégi fesztivál idénynyitó rendezvénykettősnek számít. A nyár folyamán valóban szerteágazó fesztiválkínálat vár ránk és mindazokra, akik meglátogatják városunkat.

Nyitókép: A Bogdan Šuput Formatervezői Szakközépiskola diákjai is ott voltak a csokifesztiválon, asztaluknál tejcsokoládéból formáztak-gyúrtak különböző szoboralakzatokat(Dávid Csilla felvétele)