2024. április 25., csütörtök

Korszerű laboratórium három robottal

Határon átnyúló IPA-projektumban vesz részt a Szabadkai Műszaki Főiskola

A Szabadkai Műszaki Főiskola pénteken 10 órakor műhelymunka keretében megnyitja új Ipari Automatizációs és Mechatronikai Regionális Innovatív Laboratóriumát (RILIAM). Az eseményt dr. Fürsztner Igor, a főiskola igazgatója jelentette be tegnap a Városháza médiaközpontjában megtartott sajtótájékoztatón.

Az igazgató a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a megnyitóra egy Magyarország–Szerbia határon átnyúló Interreg–IPA-projektum keretében valósul meg, amelyben a főiskola mellett részt vesz a Szabadkai Gazdasági Inkubátor, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az elmondottakhoz hozzátette, hogy a laboratórium megnyitása a húsz hónapos projektum legnagyobb eseménye. A laboratórium korszerű technológiával van felszerelve, köztük három ipari robottal.
– A projekt célja elsősorban a kis- és középvállalkozók kompetenciájának fejlesztése, hogy ők is hozzájussanak a legújabb fejlesztésekhez, és azokat alkalmazni is tudják – nyilatkozta dr. Gogolák László, a mechatronika tanulmányi program koordinátora a sajtótájékoztatón, és hozzátette, hogy a projektum keretében két laboratóriumot nyitnak meg, a szabadkai mellett Szegeden is nyílik egy ipari laboratórium.