2024. március 29., péntek

Egy sikeres idény margójára

A Kosztolányi Dezső Színház a budapesti Forte Társulat előadásával zárta az évadot

Hétfőn este rendezték meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház évadzáróját. Az intézményben ebben az évben változások történtek a társulat összetételében, ám ennek ellenére három premierjük is volt ebben az évadban.

Egy kicsit nehéz éven vagyunk túl, főleg az alkalmazottak cseréje miatt. A társulatunk változik, és próbálunk újraszerveződni. Azt hiszem, hogy egy nagyon termékeny év van mögöttünk. Volt három bemutatónk, és sikerült megszólítanunk a közönség új rétegét. Van egy érezhető folyamat a Kosztolányi körül, változások vannak. Ebben az évadban is sikeresen megvalósítottuk a Desiré Fesztivált, illetve továbbra is folytatódtak a Desiré Villamosa programjai. Ennek az egyik állomásával, a Horváth Csaba által rendezett Az öngyilkos című előadással zártuk az évadot. A jövő évadot Kokan Mladenović szerb rendező Gusztáv, aki mindenért hibás című előadásával kezdjük. A világhírű magyar rajzfilmre egyfajta allúzióval készül az új előadás – nyilatkozta Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója.

Az évadzárón a közönség Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című darabját tekinthette meg a budapesti Szkéné Színház Forte Társulatának előadásában.

Ez egy orosz dráma, amely a sztálini diktatúra idején született. Komoly cenzúra alá vonták rögtön a születése után, hiszen egy bemutatót élt meg, utána pedig ötven évig nem játszhatták a színházak, a szerző pedig Gulágra került. Ez a darab a kisemberről szól, egy munkanélküli férfi története, aki semmi mást nem szeretne, csak nyugalmat. Valahogy megfordul a fejében az öngyilkosság gondolata. Ez egy fekete komédia, hiszen a társadalom különböző rétegeinek képviselői tudomást szereznek a főhős öngyilkossági szándékáról, és mindenki megpróbálja manipulálni a főhőst, hogy ezáltal hasznot húzzon a halálából. Valójában nagyon fordulatos klasszikus komédia az egész előadás, és eléggé masszív üzenetei vannak. Sokszor magunkra ismerhetünk a történet folyamán – mondta Horváth Csaba rendező.

Az előadás után társas estre került sor a színház udvarában.