2024. április 19., péntek

A csábító magyar kultúra

A nyári szünet után újabb rendezvényekkel várja majd a Collegium Hungaricum a közönségét

A belgrádi Collegium Hungaricum már ötödik éve népszerűsíti a magyar kultúrát a szerb fővárosban. Ez alkalomból tartottak ünnepséget a magyar intézményben, ahol azokat a politikában, oktatásban, hagyományőrzésben, kultúrában, illetve a gazdaság, valamint már területeken tevékenykedő intézmények és szervezetek képviselőt látták vendégül, akikkel együttműködést alakítottak ki, illetve akikkel a jövőben közös programokat valósítanak meg. A vendégeket Szentgyörgyi Klára, a magyar intézmény igazgatónője és Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete fogadta.

Szentgyörgyi Klára elmondta, arra törekednek, hogy a Collegium Hungaricum mindenki számára kínáljon valamilyen programot. Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, egyre több programot tudnak megszervezni, mert egyre többen ismerik és hívják őket, hogy magyar előadókkal vegyenek részt a rendezvényeken, ugyanakkor ők maguk is érdemesnek tartják, hogy bemutatkozzanak a Collegium Hungaricumban. Mindez pedig csábítóan hat a közönség számára.

– Új együttműködésünk van a Vajdasággal. Eddig a Belgrádban megrendezett programokat vittük el a Vajdaságba. Most azonban megfordítottuk ezt a hagyományt: a vajdaságiak jönnek el hozzánk bemutatkozni – mutatott rá a Collegium Hungaricum igazgatónője, majd hozzátette, így koncertet hallgathatott meg a közönség az Európa Kollégium hallgatóitól, illetve lehetőség nyílt arra is, hogy megismerjék a Hét Nap hetilap munkatársait.

Megtudtuk, az intézmény működésének évfordulója kapcsán megszervezett találkozó az utolsó ebben az idényben, ám szeptemberben újabb rendezvényekkel várják a magyar kultúra kedvelőit, hiszen a Collegium Hungaricum munkatársai számos koncert előkészítésén dolgoztak az elmúlt időszakban, ugyanakkor magyar előadókkal vesznek részt majd több belgrádi fesztiválon, illetve Kragujevacra is külön készülnek.