2024. március 29., péntek

Tíz napon belül Irán is felrúgja az atomalkut

Tíz napon belül, vagyis a jövő hét közepére Irán túllépi az atomalkuban számára meghatározott uránkészletről szóló határértéket. Ezzel lényegében felrúgja a megállapodást, amelynek Washington, a többhatalmi nukleáris egyezmény egyik aláírója már hátat fordított.

Irán tegnap bejelentette: az utóbbi időben megsokszorozta urándúsítási tevékenységének ütemét, így tíz nap múlva készlete az enyhén dúsított uránból meghaladja azt a mennyiséget, amelyet a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött megállapodás számára engedélyez. Haszan Rohani iráni elnök májusban közölte, hogy megkezdik a nukleáris megállapodás részleges felmondását, mert az Egyesült Államok tavaly már egyoldalúan felmondta az egész egyezséget, és szankciókat vezetett be Irán ellen. Hozzátette: ha a többi aláíró ország 60 napon belül nem védi meg hazáját az amerikai szankcióktól, elkezdik az urán nagyobb ütemű dúsítását. Rohani a hétvégén figyelmeztetett, hogy folytatják ezt a tevékenységet, ha nem kapnak pozitív jelzéseket a szerződés részes országaitól.

A szankciók bevezetése óta Teherán és Washington viszonya egyre feszültebb. Az elmúlt napokban tovább mélyült a vitájuk. Különösen azóta, hogy az USA azzal vádolta meg Iránt, hogy katonái a múlt héten részt vettek két olajtanker megtámadásában az Ománi-öbölben. Teherán visszautasítja a vádakat. A viszály mérséklésébe már bekapcsolódott António Guterres ENSZ-főtitkár és Ferenc pápa is. Az EU szintén higgadtságra intette a szembenállókat. Donald Trump amerikai elnök a hét végén jelezte: kormányzata kész tárgyalni Teheránnal.

Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője tegnap viszont azt üzente: megnégyszerezték a dúsítás ütemét, sőt, nemrég még jobban felgyorsították, így tíz nap múlva készletük a 3,67 százalékosra dúsított urán-hexafluoridból meg fogja haladni a háromszáz kilogrammot, a 2015-ös szerződés által megszabott felső korlátot. „De van még idejük a nyugati országoknak a cselekvésre, noha közvetve jelezték már, hogy képtelenek rá. Ne számítsanak arra, hogy kapnak újabb 60 napot” – közölte.

Az európai aláírók közül Nagy-Britannia, Franciaország és Németország tavaly megígérte Teheránnak, hogy kidolgoznak egy mechanizmust, amellyel meg lehet kerülni az Irán elleni amerikai kereskedelmi szankciókat. Ám ebből nem lett semmi, az európai magáncégek sorra mondják föl az együttműködést Teheránnal.

Izrael további büntetőintézkedések bevezetését sürgette Irán ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tegnap felszólította a nagyhatalmakat, hogy fokozzák a szankciókat Irán ellen, ha az ország termelése meghaladja az alacsony dúsítású uránból azt a mennyiséget, amelyet a 2015-ös megállapodás engedélyez neki.

Netanjahu hangsúlyozta: hazája nem engedheti meg, hogy Irán nukleáris fegyverekhez jusson. Megismételte a korábbi izraeli fenyegetést, amely megelőző katonai intézkedéseket helyezett kilátásba. Irán tagadja, hogy atomfegyver előállítására készülne.