2024. április 25., csütörtök

Mértékletesség, felkészültség és bátorság

A VMSZ prioritása marad a vajdasági magyarság identitásmegőrzésének és Szerbia felemelkedésének a segítése – Huszonöt éves a párt

A Vajdasági Magyar Szövetség tanácsa és alapítói képviselőinek jelenlétében emlékezett meg ma Pásztor István pártelnök a vajdasági magyarság legnagyobb pártja megalakításának a huszonötödik évfordulójáról. Szó volt megerősödésről, átalakulásról, a körülményekhez való igazodásról, valamint arról, hogy az 1994. június 18-án Zentán megfogalmazott célok és alapeszmék minden kihívás és változás ellenére változatlanok maradtak.

Pásztor István: Ha a VMSZ nem lett volna képes folyamatosan megújulni, akkor nem érte volna meg fennállásának huszonötödik évfordulóját (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor István: Ha a VMSZ nem lett volna képes folyamatosan megújulni, akkor nem érte volna meg fennállásának huszonötödik évfordulóját (Fotó: Gergely Árpád)

Habár még belső berkekben is megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy hány személy alapította meg a Vajdasági Magyar Szövetséget, annyi biztos, hogy kevesebben voltak, mint amennyien a thermopülai csatában, jegyezte meg Pásztor István, hozzátéve, hogy nemcsak a thermopülai csata, hanem a VMSZ története is azt bizonyítja, hogy nem minden az emberek számától függ, hanem attól az energiától, amit az emberek egy-egy történetbe fektetnek.

Pásztor István köszönetet mondott mindenkinek, aki huszonöt évvel ezelőtt, „nem egyszerű politikai körülmények közepette bátorságról tett tanúbizonyságot és megalapította a VMSZ-t”.

– Ma a VMSZ nagyjából ötvenszer annyi tagot számlál, mint amennyien annak idején létrehozták. Ez az alapítókat mozgató belső energiának köszönhető. Nemcsak az alapítóknak szeretnék köszönetet mondani, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség teljes tagságának, amelyik mára meghaladja a 12 ezret.

Pásztor István a VMSZ eddigi két elnökéről is megemlékezett, noha ők már sajnos nincsenek az élők sorában. Mint mondta, mindkettőjük szerepe meghatározó volt a kezdetekben és a párt első tizen-egynéhány évében. Az elmúlt huszonöt év nehéz és dinamikus volt. Ebben az időszakban számos szereplő megjelent a politikai palettán, ám közülük rengetegen el is tűntek. Olyanok is eltűntek, akikről az volt az általános meggyőződés, hogy soha nem éri el őket ez a sors. Mindeközben a VMSZ megmaradt – fejtette ki Pásztor István.

ERŐFAKASZTÓ CSATÁK

A pártelnök szerint a valós kérdés az, hogy mi tartotta életben a pártot. Szavai szerint a talpon maradás tekintetében fontos volt a megújulási készség, valamint az, hogy a VMSZ soha nem veszítette el kapcsolatát a valósággal. A párt folyamatosan arra törekedett, hogy megőrizze kapcsolatát az emberekkel és ne távolodjon el a mindennapjaiktól, húzta alá Pásztor István, kiemelvén, hogy a párt politikáját igyekeztek úgy megfogalmazni, hogy az egybeessen mindazzal, amit a szavazópolgárok fontosnak tartanak. A VMSZ fennmaradását emellett a mértékletesség, továbbá a felkészültség, a szavahihetőség, a következetesség, valamint a bátorság is segítette, fogalmazott a folytatásban a pártelnök, akinek szavai szerint az említett értékeket a párt tagsága együttesen erősítette.

A Vajdasági Magyar Szövetség tanácsának és alapítóinak képviselői (Fotó: Gergely Árpád)

A Vajdasági Magyar Szövetség tanácsának és alapítóinak képviselői (Fotó: Gergely Árpád)

– A VMSZ egy kisebbségi, vajdasági, európai értékeket képviselő polgári párt. Ez is akart lenni a kezdetektől fogva. A VMSZ mindig az együttműködésre törekedett, az egészséges kompromisszumok híve volt és fontosnak tartotta a kölcsönös tisztelet elvét. Azokkal tudunk együttműködni, akik elfogadnak és tisztelnek bennünket, prioritásainkat pedig fontosnak tartják. A VMSZ politizálását az elmúlt huszonöt évben két prioritás jellemezte, és meggyőződésem, hogy ez a jövőben is így lesz, nevezetesen a közösség identitásának a megőrzése, valamint Szerbia felemelkedése. Folyamatosan hittünk és hiszünk abban, hogy ez a két prioritás nem zárja ki, hanem ehelyett erősíti egymást, továbbá erős kölcsönhatás uralkodik közöttük. Folyamatosan partnereket kerestünk annak érdekében, hogy megvalósítsuk ezeket a prioritásokat és találtunk is. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ilyen elvek mentén az elmúlt huszonöt évben a VMSZ-t partnerként elfogadták. A VMSZ a szerbiai politikai színtéren folyamatosan az értelem hangja volt. Soha nem ragadtattuk el magunkat és soha nem a hangzatos mondatok kimondása volt az eszközünk, mi az értelem hangját választottuk. Ilyen elveket képviselvén a VMSZ tekintélyt szerzett magának, nemcsak a szerbiai politikai színtéren, amely mára elképzelhetetlen a VMSZ nélkül, hanem a Kárpát-medencében is. A VMSZ mára odáig jutott, hogy a helyi közösségektől egészen az Európai Parlamentig a politizálás minden szintjén jelen van. Ez is volt a cél, hiszen csakis ekképpen tudjuk képviselni az emberek ügyét – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnöke a továbbiakban arról beszélt, hogy értékelése szerint megalakulásának huszonötödik évfordulóján a párt annyira erős, mint még soha korábban. Az említett időszakot számtalan magyar–magyar, VMSZ-en belüli csata jellemezte, ám a VMSZ az összes ilyen csatát megvívta és erősebben került ki belőlük, beleértve ebbe az utolsó csatát is, hangsúlyozta Pásztor István, majd Friedrich Nietzsche-t idézte: „Ami nem öl meg, az megerősít.” Mindennek okán a VMSZ bizakodva néz a jövő elé, továbbá hiszi, hogy úgy a vajdasági magyarság, mint az egyetemes magyar nemzet, továbbá Szerbia felemelkedésének a folyamatából is aktívan kiveszi a részét a jövőben is, húzta alá Pásztor István, majd bejelentette, hogy feltehetőleg az ősz folyamán díszülés keretében emlékeznek meg méltóan a párt elmúlt 25 évéről.

EMBERKÖZELBEN

Lapunknak a jövő tevékenységével, illetve azzal kapcsolatos kérdésére, hogy milyen tevékenységet von maga után a gyakorlatban a doroszlói tisztújító közgyűlésen tett bejelentés, hogy a pártpolitizálást a családok szintjére viszik, Pásztor István leszögezte: „Ha a VMSZ nem lett volna képes folyamatosan megújulni, akkor nem érte volna meg fennállásának huszonötödik évfordulóját”, majd kiemelte, hogy a folyamatos megújulás nem más, mint a tapasztalható igényeknek való megfelelés.

– Azt látom, hogy nem vagyunk kevesen, ám annyira sokan sem, hogy ne ismerjük egymást. Ez persze nem azt jelenti, hogy a VMSZ elnöke ismeri, vagy megismeri a vajdasági magyarság összes képviselőjét. Azt viszont jelenti, hogy a mostanra kiépített pártinfrastruktúra segítségével el kell érnünk, hogy mindenkiről tudjunk, hogy értesüljünk az emberek gondjairól, vagy megtudjuk, hogy ki milyen értékeket képvisel és miképpen tudna jobban hozzájárulni a közösség felemelkedéséhez. Ez egy újfajta feladat, amit a doroszlói közgyűlésen megfogalmaztam. Mi ebben a pillanatban is többé-kevésbé névre tudjuk, hogy kik azok az emberek, akik ezt a közösséget alkotják. Ezt a képet kell teljessé tennünk és kialakítani az emberekkel a napi szintű párbeszédet. Ez egy összetett feladat, amire előttünk senki nem vállalkozott, de senki meg sem fogalmazta. Az a meggyőződésem, hogy az embereknek csakis akkor tudunk érdemben segíteni, valamint csakis akkor tudjuk elérni, hogy az emberek fontosnak tartsák a VMSZ politizálását, továbbá a párt támogatását, ha megteremtjük ezt a közelséget – fejtette ki Pásztor István.