2024. április 24., szerda

Kiszivárgott a matematika kisérettségi tesztje

Belgrádban tüntettek a nyolcadikosok – Ma a kombinált teszttel folytatódik a záróvizsga

Matematikából tegnap reggel kilenc órakor kezdődött volna meg a záróvizsga, ám a teszt kitöltését csütörtökre halasztották, mint ahogyan arról nem sokkal a vizsga megkezdése előtt értesítették az iskolákat. Az ok: kiszivárgott a kisérettségi tesztje. Sajtóértesülések szerint a feladatsor kézzel írott változata már hétfőn éjjel felkerült a közösségi oldalakra. Ma 9 órakor a kombinált teszt kitöltésével folytatódik a kisérettségi.

Az oktatási minisztérium a rendőrséget kérte, hogy mielőbb kiderüljön, honnan és hogyan szivárgott ki a matematika teszt.

Tegnap egyes sajtóhírek arról szóltak, hogy az ügyészség kihallgatta az egyik zimonyi iskola diákjának az édesanyját, akit azzal gyanúsítanak, hogy a birtokában voltak a kérdéses tesztek matematikából, amelyek aztán a közösségi oldalakon is megjelentek. Ezt a főügyészség sajtószóvivője cáfolta, és rendőrségi vizsgálatot kért az eset körülményeinek kivizsgálására.

A kombinált teszt megírására változatlan időpontban, ma délelőtt 9 órakor kerül sor. Mladen Šarčević oktatási miniszter elmondta, mivel felmerült a gyanú, hogy a kombinált tesztek is kiszivárogtak, a záróvizsgán a tartalék teszteket fogják használni. A sajtó kérdésére, amely szerint 2013-hoz hasonlóan az idén is érvénytelenné fogják nyilvánítani az érettségi vizsgákat, a tárcavezető elmondta, hogy erre nincs szükség. (2013-ban semmisnek nyilvánították a vizsgaeredményeket, a diákok pedig az általános iskolai osztályzataik alapján kerültek be a középiskolákba. A tesztlapokat készítő nyomda három dolgozóját börtönbüntetésre ítélték az eset miatt.)

Tegnap Belgrádban tüntetést szervezett több általános iskola nyolcadikos diákja. A demonstrációt az oktatási minisztérium épülete előtt kezdték, majd blokkolták a forgalmat a Slavija városrészben. A kisérettségi vizsga eltörlését, valamint a miniszter leváltását követelték. Petíciót is indítottak, mivel szeretnék elérni, hogy csak az általános iskolai év végi átlageredményeik alapján rangsorolják őket a középiskolákba való bejutáskor.

Urbán Zsuzsanna, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója tegnap elmondta, az első utasítás nyolc órakor érkezett, és arra vonatkozott, hogy a teszteket továbbra is a páncélszekrényben őrizzék, majd nem sokkal később egy újabb értesítésben arra utasították őket, hogy küldjék haza a vizsgázni érkező gyerekeket, a matematikai tesztet csütörtökön fogják megírni. Elmondta, hogy a vizsga elhalasztása pluszfeladatokkal is jár:

– Ismét meg kellett szervezni a rendőri kíséretet, és azonnal vissza kellett vinni a matematika teszteket. Korábban mindig elkaptuk a másnapi vizsga tesztlapjait, most ez nem így lesz: holnap (szerdán) korán reggel kell elmennünk a kombinált tesztekért. Jelenleg ennek a megszervezése van folyamatban.

Hozzátette, hogy hivatalos értesítést egyelőre nem kaptak a történtekről, így ők sem rendelkeznek megbízható információkkal az esetleges visszaélésekkel kapcsolatban.