2024. április 25., csütörtök

Tüntetnek a diákok Belgrádban

Több száz végzős általános iskolás és szülők egy csoportja gyűlt össze Belgrádban az oktatási minisztérium épülete előtt, hogy tiltakozzanak a ma délelőtti záróvizsga elhalasztása miatt.

Mint ismeretes, ma írták volna a kisérettségit matematikából a leendő középiskolások, ám azt elhalasztották a tesztek tartalmának kiszivárgása miatt.

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a tüntető diákok lezárták a forgalmat a minisztérium körüli főbb utcákban.

A tiltakozók három kijelölt képviselője megkísérelt talákozót kezdeményezni a minisztérium épületében, de azt a választ kapták, hogy az illetékesek közül senki sem tartózkodik az épületben, így senki sincs, akivel tárgyalhatnának.

A tanulók követelései közt elsősorban a záróvizsgák megszüntetése szerepel, de hallani lehetett Mladen Šarčević oktatási miniszter lemondását szorgalmazó jelmondatokat is.

A minisztérium álláspontja jelenleg az, hogy meg kell írni a tesztet matematikából, amelyet csütörtökre halasztottak. A kombinált tesztet a tervezetteknek megfelelően holnap írják a nyolcadikosok.