2024. április 23., kedd

Kifizetődött a nyolc év munkája

Év végi csevegés az évfolyam diákjával és a generáció legjobb sportolójával

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában a magyar tagozatokon az évfolyam legjobb diákja Sarnyai Valentin lett. A búcsúesten osztották ki a neki járó elismeréseket, és mint fogalmazott, nagyszerű érzés, hisz „kifizetődött” a nyolc év kemény munkája. Úgy véli, a legjobb teljesítményt magyar nyelvből nyújtotta, hiszen többször is eljutott a köztársasági versenyre, de kiváló teljesítményéért több tantárgyból is külön oklevélben részesült, mint például fizikából, matematikából, biológiából és történelemből.

Sarnyai Valentin (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

Sarnyai Valentin (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

Séra Attila (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

Séra Attila (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

A hetedik osztály volt szerinte a legnehezebb, a többi osztályban nem volt annyira megterhelő a tanulás, de a versenyekre való felkészülésekre mindig is nagy hangsúlyt fektetett.

Valentin a Nagybecskereki Gimnáziumba szeretne beiratkozni, a távolabbi terveit illetően elmondta, hogy a középiskola elvégzése után Magyarországon szeretné folytatni a tanulmányait, viszont még négy év gondolkodási ideje van, hogy eldöntse, milyen irányzaton, karon is.

Az évfolyam legjobb sportolója Séra Attila volt, aki pillangóúszásban remekelt az utóbbi időben, 200, 100 és 50 méteren. Hét éve foglalkoztatja ez a sportág, most viszont egy kis kényszerpihenőn van, hiszen focizás közben megsérült a térde, kiment helyéből, és amíg teljesen fel nem épül, addig nem tudja folytatni az úszást.

Mint elmondta, másodikos korában vitték el a szülei a medencére, hogy egy kicsit izegjen-mozogjon a vízben és megtanuljon úszni. Két év elteltével ment át a nagy medencébe, ahol a napi kétszeri edzés meghozta a gyümölcsét, majd egy év után már a versenycsapatba is bekerült, utána pedig sorjáztak az eredmények, a díjak.

Azzal tisztában volt, hogy az úszás mennyire jó hatással van az izmok egyenletes fejlődésére, kicsiként kissé kövérkés volt, később már jól megizmosodott az edzések során. Mielőtt belekezdett volna az úszásba, labdarúgásra járt, nehezebben szaladt, de amikor elkezdte az úszást edzeni, sokkal több ereje lett, gyorsabban is futott.

A legkedvesebb díját a Görögországban megtartott úszómaratonon érdemelte ki, ahol első lett, nem volt könnyű a tengerben leúszott sok kilométer után. A Vajdaság legjobb úszója címet a 200 méteres pillangóúszásban érdemelte ki.

Séra Attila most változtatott a tervén, nem sportiskolába iratkozik, hanem a Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Középiskolában folytatja tanulmányait.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.