2024. április 24., szerda
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Nyakunkon a kánikula

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Hogyan óvja szervezetét a kánikulában?

Sok folyadékot és könnyű ételeket fogyasztok: 89 (55%)

A legmelegebb időszakban nem hagyom el a lakást.: 60 (37%)

Vízparton vagyok.: 11 (6%)

Szavazatok száma: 160

A www.magyarszo.rs olvasóinak alapján

Az áprilisi-májusi, őszt idéző időjárás után június elején berobbant a nyár. Június elsején még télikabátban és csizmában, zuhogó esőben álltam a buszmegállóban, egy hétre rá már ugyanott tikkasztó hőségben várakoztam. Már évek óta nincs átmenet a hideg és a forró hónapok között, így az átmeneti időszakra vásárolt ruhák, cipők már évek óta érintetlenül várakoznak a szekrényben. Kabátból lenge nyári ruhákba, csizmából szandálba, papucsba bújunk, és mivel a szervezetet az első nyári hőséghullám terheli meg leginkább, nagyon oda kell figyelnünk arra, mit és mennyit iszunk és eszünk, hogyan öltözködünk, hogy átvészeljük ezt az embert próbáló forróságot.

A hirtelen jött meleg mindenkit megvisel, de különösen a krónikus betegek, az idősek és a várandós kismamák számára jelent veszélyt. Ahhoz, hogy épségben megússzuk az egyre forróbb nyári hónapokat, be kell tartanunk a szakemberek tanácsait, hiszen a nagyon magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja az egészségi állapotunkat.

Azt már a madarak is kívülről fújják, hogy a 35–40 fokos kánikula idején a szokásosnál jóval több folyadékra van szüksége a szervezetünknek. Az ajánlott napi 1,5–2 literes folyadékmennyiséghez további 1–2 litert lenne ajánlatos elfogyasztani, természetesen attól függően, milyen munkakörben dolgozunk. Folyadékpótlásra a legjobb a csapvíz (ha jó minőségű) vagy az ásványvíz. Utóbbi megválasztásánál arra figyelni kell, hogy literje legalább 50 milligramm nátriumot tartalmazzon, hiszen pótolnunk kell az izzadással elveszített sómennyiséget. Készíthetünk friss gyümölcsökből, zöldségekből leveket és cukormentes teát, amely melegen (!) szintúgy csökkenti a szomjúságérzetet – lehet, hogy ez hihetetlen, de tényleg működik. A kóla és a hasonló cukrozott üdítők fogyasztása azért nem ajánlott, mert a cukor fokozza a vizeletkiválasztást, többször látogatunk el a mosdóba, és kiszáradunk. Sokan a hideg sörre esküsznek: jó hír, hogy egy pohárral elfogyaszthatunk ugyan, de előtte egy pohár vizet is meg kell inni.

Ami az étkezést illeti, felejtsük el a kalóriadús ételeket, olyanokat, mint töltött káposzta és csülkös bableves. Helyette fogyasszunk könnyű ételeket, párolt vagy grillezett halat és csirkét, friss zöldségeket, salátákat. Nincs is jobb egy paradicsom- vagy uborkasalátánál: eltelít, segíti az emésztést, és az úszóguminkat sem gyarapítja, sőt, ha következetesek vagyunk, és a rántott hús sült krumplival kombinációt lecseréljük a fent említettekre, el is tűnik a derekunkról, így a strandon sem kell kínosan érezni magunkat a fürdőruhánkban.

És ha már az úszóguminál tartunk: a rekkenő hőség sokkal elviselhetőbb a vízparton és a medencében. Azonban ott is szükséges betartani néhány szabályt. Például azt a kettőt, amit már gyerekkorunkban megtanultunk: felhevült testtel és teli pocakkal nem megyünk vízbe. Közvetlenül evés után tartózkodjunk a megmártózástól, mert a hasi erek kitágulnak, ettől leesik a vérnyomásunk, és ha hirtelen a hűs hullámokba vetjük magunkat, ez a hatás fokozódik. Tehát, ha el szeretnénk kerülni a rohammentőt, csakis zuhanyzással lehűtött testtel és étkezés után legalább 1-2 órával merészkedjünk vízbe.

Azt már ugye, nem is kell mondanunk, hogy megfelelő védőfaktorú fényvédő napozókrém nélkül és 10–15 óra között eszünkbe ne jusson napra menni. A krém használata akkor is javasolt, ha nem megyünk strandra, de huzamosabb ideig tartózkodunk napon, ilyen esetben kenjük be azt a bőrfelületünket, amelyet nem takar a ruha.

Apropó ruha. Nyáron valószínűleg senki se ölt magára vastag pulóvert és bársonynadrágot – hacsak nem tréfál meg bennünket az időjárás –, de azért a biztonság kedvéért elmondjuk, hogy ilyenkor a legjobb természetes, világos anyagból készült, bő szabású ruházatot viselni. A fejfedőről és a napszemüvegről se feledkezzük meg: előbbi legyen széles karimájú, utóbbi UV-szűrős, különben többet ártunk vele a szemünknek, mint amennyit használunk. Mivel a szemünk a pupilla beszűkítésével védekezik a túl erős sugárzás ellen, ha egy UV-szűrővel nem rendelkező napszemüveget teszünk fel, a szembogarunk kitágul, és szabad prédájává válik a legkárosabb UV-B sugárzásnak.

Mindez hatványozottan érvényes, ha gépkocsiba ülünk. Mivel az ablaküveg felerősíti a meleget, a nagy forróságban, a zárt autóban akár 15–20 fokkal melegebb is lehet a benti hőmérséklet. Ilyenkor sokkal jobban tesszük, ha más közlekedési eszközt választunk. Mondjuk lábbuszt vagy biciklit.

A fenti óvintézkedéseket betartva, hűs szobában vagy vízparton, egy pohár limonádéval az egyik kezünkben, fagyival a másikban akár még élvezhetjük is a nyarat. Az előrejelzések szerint, időnként lehűt bennünket egy-egy átmeneti zivatar. Reméljük, hó nem fog esni, mert – ahogy a vicc is mondja – megizzadnánk a lapátolásban. Ha pedig mégis, legalább nem fog fázni a kezünk.