2024. április 19., péntek

Mit üzen ma Kossuth Lajos?

Amatőr színjátszók előadása a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Pénteken este Kossuth Lajos azt üzeni – Szó, kép, hang címmel vajdasági magyar színjátszók tartottak előadást a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az eseményt Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezte.

– Ez immár a harmadik ilyen típusú rendezvényünk. Három évvel ezelőtt, az Arany Jánosemlékév keretében gondolkodtunk azon, hogy hogyan lehetne méltóképpen megünnepelni a nagy költőt. Akkor arra a következtetésre jutottunk, hogy ezt nem egyedül kell ünnepelni.

Így felkértük az amatőr színjátszókat, hogy gondolkodjunk el együtt azon, hogy mit jelent számunkra ma Arany János. Tavaly Mátyás királyra, az idén pedig Kossuth Lajosra emlékezünk, és kicsit módosítva a jól ismert nótát, megkérdezzük: mit üzen nekünk ma Kossuth Lajos? – nyilatkozta a sajtónak Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja. – Arra kértük a színjátszó társulatokat, versműhelyeket, hogy készítsenek egy-egy pódiumjátékot, produkciót, vagy mutassanak be részletet egy készülő előadásból, próbálják megfogalmazni a ma embere számára azt, hogy mit jelent a szabadság, a megmaradásért való küzdelem, a kötelességtudat, a haza.

Ma olyan produkciókat láthatunk, amelyek nemcsak gondolkodásra késztetnek, de erőt és motivációt is adnak. A fellépők egy részét a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján a zsűri nevezte meg, valamint a főkonzulátussal közösen kerestünk további fellépőket – mondta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. A közönség először Gombár Szeréna köszöntőjét hallgathatta meg, majd három társulat fellépését tekinthette meg. Először a kishegyesi Kamara Táncegyüttes hajdú fegyvertáncot mutatott be, majd a nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata Kossuth és Görgey vitáját vitte színre, végül az estet a bácsfeketehegyi Vajdaság Magyar Versmondók Egyesületének verses összeállítása zárta. A rendezvényen Gombár Szeréna értékes ajándékcsomagokat adott át a három fellépő társulatnak.