2024. március 28., csütörtök

A francia nyelv népszerűsítéséért

Folytatódik a tartományi titkárság és a Francia Intézet együttműködése

Nyilas Mihály tartományi titkárhelyettes és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, valamint Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár ma Jean-Baptiste Cusinnal, a francia nagykövetség kulturális tanácsosával és a Francia Intézet szerbiai igazgatójával, továbbá a Francia Intézet újvidéki kirendeltségének új vezetőjével, Vladimir Markovićtyal találkoztak. A tartományi kormány és a Francia Intézet képviselői azokról a kulturális és oktatási projektumokról tárgyaltak, amelyek célja a francia kultúra népszerűsítése Vajdaságban.

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

– Vajdaságban több mint 7700 általános és középiskolás diák tanulja a francia nyelvet az iskolában választható és kötelező tantárgyként. A Francia Intézettel való együttműködésnek köszönhetően szeretnénk francia lektorokat alkalmazni a Franciát választom projektum keretében, amelyet  titkárságunk is támogatott – nyilatkozta Nyilas Mihály.

Dragana Milošević szerint az együttműködés folytatásához össze kell kapcsolnunk a kulturális intézményeinket a Francia Intézettel. Mint hangsúlyozta, a tartományi művelődési titkárság mindenben támogatni fogja a Francia Intézet kulturális projektumait és rendezvényeit.

Vladimir Marković elmondta, hogy a legfontosabb számukra a francia nyelv és kultúra népszerűsítése a tartomány területén. Bejelentette, hogy a Francia Intézet újvidéki kirendeltsége az idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját. Ennek apropójából szeptembertől gazdag programmal várják az érdeklődőket.

A találkozón részt vett a tartományi oktatási titkárság altitkára, Szakállas Zsolt is.