2024. április 24., szerda
LE MANS-I 24 ÓRÁS VERSENY

Alonso háromszoros világbajnok

A hétvégén lezajlott a világ talán legnagyobb és legnehezebb autóversenye, a Le Mans-i 24 órás, ezzel együtt be is fejeződött a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) 2018/2019-es szezonja. A vasárnap délután 15 órai leintéskor pedig egy nagyon ismerős nevet láthattunk a futam és a bajnoki összetett élén is: Fernando Alonsóét.

A spanyol, aki 2005-ös és 2006-os Formula–1-es bajnoki címeit követően több mint egy évtizeden át hiába üldözte harmadik összetettbeli diadalát, tavaly szállt be a WEC-be, s a többi gyári csapat kiszállásával a toronymagas esélyessé előlépett Toyota versenyzője lett. A japán gyártó két prototípust állított csatasorba a szezon versenyeire, az egyikben Alonso, Sébastien Buemi és Kazuki Nakadzsima váltották egymást, a másikon pedig José Maria López, Mike Conway és Kamui Kobajasi osztozott.

Alonsóék már a 2018-as Le Mans-t is megnyerték ugyanebben a felállásban, és idén ismételtek, noha ezúttal nem nekik állt a zászló, és csak egy fatális hiba következtében kerültek az élre a verseny utolsó, 24. órájának kezdetén: Lópezék autója egészen odáig kényelmesen vezetett, és még az is belefért az előnyükbe, amikor egy defekt miatt soron kívüli bokszkiállást kellett megejteniük. Ám az autóban a gumikba szerelt szenzor is meghibásodott, a Toyota szerelői pedig emiatt tévedésből nem a defektes kereket cserélték le, hanem egy másikat, így a volánnál ülő argentin pilótának egy újabb lassú 13 kilométeres kör után ismét a bokszba kellett hajtania. Ezzel a közjátékkal annyi időt veszítettek, hogy a testvérautó átvette a vezetést, és elsőként száguldott el a kockás zászlóig. Az összetett dobogó harmadik fokára az SMP Racing autója fért még fel Stoffel Vandoorne-nal, Vitalij Petrovval és Mihail Aljosinnal a volánnál. A 87. alkalommal megrendezett verseny rekordszámú nevező, 183 versenyző és 61 autó részvételével zajlott, amelyeket négy kategóriában értékeltek.

Alonsóék már felhalmoztak akkora pontelőnyt a szezon korábbi hét állomásán, hogy Le Mans-ban gyakorlatilag csak egy kieséssel bukhatták volna el a bajnoki címet.

Így viszont simán meglett ez is, Buemi másodszor, Nakadzsima és Alonso először ért fel a WEC csúcsára. A spanyol így a két F1-es címmel társítva összesen már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát az autósportban, ráadásul a raliban és a ralikrosszban eredményes Petter Solberg után ő még csak a második ember, aki két különböző FIA-szakágban is világbajnok tudott lenni.

MOTOGP

Lorenzo elintézte Marquez győzelmét

Izgalmas felállásban indult a MotoGP Katalán Nagydíja, hiszen a Yamaha, a Honda, a Ducati és a Suzuki legjobb motorjai is esélyesnek tűntek a győzelemre, ám a szorosnak ígérkező verseny képe néhány perc alatt teljesen átalakult. Mindez Jorge Lorenzónak volt köszönhető, aki idénre a gyári Hondához igazolva méltatlanul gyengén kezdte a szezont a számára idegen motorral, viszont most először a barcelonai pályán az élmezőnybe keveredett a rajt után. A második körben jártunk, amikor a két Honda ugyanabban a kanyarban próbált előzni: Marc Marquez átvette a vezetést Andrea Doviziosótól, pár méterrel mögötte Lorenzo viszont túlvállalta magát, elcsúszott, és nagy balesetet okozva magával rántotta Doviziosót, Valentino Rossit és Maverick Vinalest is. Marqueznek óriási szerencséje volt, hogy kimaradt mindebből, a rá legveszélyesebb ellenfelei pedig egyszerre kiestek, így innentől kényelmes motorozással be is futott az első helyen, a pontversenyben is ellógva a többiektől.

Az élmezőny négyes bukásán túl is szokatlanul sok hibát, kiesést hozott a verseny, csak 13-an értek célba a 24-es mezőnyből. A dobogó másik két fokáért azért még nagy csata zajlott az ismét pole-ból rajtoló Fabio Quartararo, az első győzelmét két hete megszerzett Danilo Petrucci és a nap legnagyobb mentését bemutató Álex Rins között. A hétvégét egyébként ünnepi hangulat övezte, most volt ugyanis 70 éve annak, hogy 1949. június 17-én a Man-szigeten megrendezték a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetének legelső versenyeit.

A Katalán Nagydíj dupla Marquez-sikert hozott, hiszen a Moto2-ben zsinórban harmadik győzelmét aratta Álex Marquez, ezzel a tabellán is átvéve a vezetést. A legkisebb kategória, a Moto3 kaotikus versenyén pedig új győztest avattak a spanyol Marcos Ramirez személyében.

A Katalán Nagydíj végeredménye: 1. Marc Marquez (spanyol, Honda) 40:31,175, 2. Fabio Quartararo (francia, Petronas Yamaha) +2,6 másodperc hátrány, 3. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) +4,5, 4. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +6,6, 5. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +6,8 stb.

A bajnokság állása: 1. Marquez 140 pont, 2. Dovizioso 103, 3. Rins 101, 4. Petrucci 98, 5. Rossi 72, stb.

RALI

Drámai végjáték Szardínián

A Szardínia szigetén rendezett Olasz Ralival folytatódott a WRC szezonja, amely a bajnokság mindhárom éllovasa számára gyenge eredménnyel zárult, noha Ott Tänak mégsem nevezheti feledhetőnek, hiszen a legutolsó szakaszon bukta el a biztosnak tűnő győzelmet. A Toyota észt versenyzője szombaton meg tudott lépni legközelebbi üldözőjétől, Dani Sordótól, és a vasárnapi, legutolsó szakasznak már 26 másodperces előnnyel vágott neki. A verseny legrövidebb, 7 kilométeres gyorsságiját azonban már nem bírta ki a technika, a meghibásodott kormányszervó miatt Tänak megpördült, és végül csak nagy küzdelmek árán tudott eljutni a célig, így az ötödik helyig esett vissza. A meglepetésgyőzelem így a Hyundaijal idén csak részleges szezont futó spanyol Sordóhoz került, aki ezzel mindössze második diadalát aratta a WRC-ben a 2013-as Német Rali után.

Tänak szerencséje, hogy két fő riválisa is botlott a hétvégén, így még ezzel együtt is át tudta venni a vezetést a bajnoki tabellán, noha továbbra is nagyon közel állnak egymáshoz Sébastien Ogier-vel és Thierry Neuville-lel, akik balesetek és hibák forgatagában szintén kevés pontot gyűjtöttek.

Az Olasz Rali végeredménye: 1. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) 3:32:27,2, 2. Teemu Suninen (finn, Ford) +13,7 másodperc hátrány, 3. Andreas Mikkelsen (norvég, Hyundai) 32,6, 4. Elfyn Evans (brit, Ford) 33,5, 5. Ott Tänak (észt, Toyota) 1:30,1 stb.

A bajnokság állása: 1. Tänak 150 pont, 2. Ogier 146, 3. Neuville 143, 4. Evans 78, 5. Suninen 62 stb.