2024. március 29., péntek

Szerbia Ausztráliával, Magyarország Kanadával kezd

Keddtől vasárnapig a belgrádi Tašmajdan ad otthont a vízilabdázók újabb jeles eseményének, a férfi Világliga Szuperdöntőjének. A szakvezetők nem győzik hangsúlyozni a viadal jelentőségét, hiszen a végső győztes a mezőnyben elsőként szerezhet olimpiai kvótát.

A házigazda a selejtező során, majd az Európa-kupán sem a várakozásoknak megfelelően teljesített, Dejan Savić együttese kissé nehezen alkalmazkodik az új szabályokhoz, eddig úgy tűnik, a többi csapatnak kedveznek a módosítások. A szerbek viszonylag könnyű csoportba kerültek, sorrendben Ausztráliával, Horvátországgal és Kazahsztánnal mérkőznek majd. A továbbjutáshoz egyelőre nem férhet kétség, az egyenes kieséses szakaszban azonban minden megtörténhet.

„Rendkívül nehéz idényen vannak túl a játékosok, ez látszott az eddigi mérkőzések és a felkészülés alkalmával is, ennek ellenére természetesen mindent meg fogunk tenni a győzelem érdekében. A célunk egyértelmű: tokiói kvótát kell szerezni! Természetesen a többiek is ezért jönnek, de mi vagyunk itthon, ennél jobb helyen nem is bizonyíthatnánk, hogy az elmúlt nehezebb időszak ellenére is számolni kell velünk” – mondta Savić.

A szerb válogatott kerete: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Nikola Dedović, Sava Randjelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Nemanja Vico, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović, Radomir Drašović, Strahinja Rašović.

A magyar válogatott Kanada ellen kezdi meg szereplését Belgrádban, Märcz Tamás csütörtökön jelölte ki utazó csapatát.

„Szakmailag különösebben nem szeretném indokolni a csapatkijelölést, maradjunk annyiban, hogy mindenkinek megvan a maga feladata erre a nyárra, és mindenkinek lesz lehetősége bizonyítani, hogy kire mennyire lehet számítani a jövőben. A Világliga Szuperdöntőjében hat kemény meccs vár ránk, először arra vagyok kíváncsi, hogy az elkövetkezendő négy napban a kihirdetett 15 játékos miként formálódik majd csapattá, majd miként teljesít az erős ellenfelekkel szemben. Úgy gondolom, hogy reális esélye van a csapatnak a négy közé kerülni, s így éremért játszani – de nem szeretnék ennyire előreszaladni, mert mindig a következő feladat a fontos, lépésről lépésre haladunk” – mondta a kerethirdetést követően a magyar szövetségi kapitány.

A folytatásban Spanyolország és Japán vár majd a magyarokra.

A magyar válogatott kerete: Bisztritsányi Dávid, Kardos Gergely (kapusok). Bátori Bence, Bedő Krisztián, Dőry Farkas, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Gyárfás Tamás, Jansik Dávid, Kállay Márk, Kovács Gergő, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Várnai Kristóf.

Sydney újratöltve!

Az augusztus végén a budapesti Duna Arénában esedékes Water Polo All Star Festivalon lejátsszák a sydney-i olimpia magyar–orosz férfi vízilabdadöntőjének visszavágóját. Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a 2000-es nyári játékok előtt 24 éven át nem született magyar aranyérem vízilabdában, aztán az oroszok ellen aratott 13:6-os győzelemmel Magyarország újra a sportág nagyhatalmává vált. Tizenkilenc évvel az ikonikus győzelem után a csapat tagjai újra megmérkőznek egykori legnagyobb riválisukkal.

„Az a legszebb, hogy újra együtt vagyunk és játszhatunk, ráadásul a gyerekeink is láthatnak minket a medencében. Van egy küldetésünk, és fontos, hogy lehetőséget teremtsünk a fiataloknak is, hogy színvonalas eseményen mutathassák meg magukat” – mondta az eseménnyel kapcsolatban Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok, a magyar szövetség (MVLSZ) jelenlegi elnöke.