2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Neilands győzött, magyar dobogósok!

Tekintettel a nemzetközi mezőny erejére, hazai szempontból álmodni sem lehetett volna szebb végeredményt a Magyar Körversenyen annál, mint ami megvalósult. A végső győztes Krists Neilands a szombati királyszakaszon ismét bizonyította, hogy nem véletlenül érkezett győzelemre esélyes versenyzőként, az Israel Cycling Academy lettje sárga trikóban nyert a Kékestetőn, s ezzel tovább növelte előnyét az összetett élén. Neilands mellett az egész hetes megmérettetés legnehezebb emelkedőjén csupán két magyar, Dina Márton és Valter Attila tudott kitartani. A két fiatal tehetség ráadásul többször meg is támadta a sárgatrikóst, az erős hegyimenőt azonban nem tudták megrogyasztani, s a rutinos ezután második etapsikerét aratta a meredek végén. A magyarok a Kékestetőn nyújtott teljesítményükkel felkapaszkodtak az összetett második és harmadik helyére.

Vasárnap teljesen sík útvonal volt műsoron, Kecskeméttől Székesfehérvárig tartott a mezőny, a koronázóvárosban további 5 kört kellett teljesíteni. Ha az előző nap a magyarokról szólt, ez az etap a szerb csapatról is, hiszen a čačaki Marko Danilović belekerült a nap szökevénycsoportjába. A szerb válogatott kapitánya 150 kilométert ment elöl a cseh Kalojiros és a lengyel Paluta oldalán, és több részhajrát is megnyert. Tíz kilométernél a mezőnyhajrára készülő, hatalmas tempóban robogó főcsoport aztán bedarálta a szökevényeket, a szoros hajrát a holland Wippert nyerte.

Végeredmény, 4. szakasz (Karcag–Gyöngyös/Kékestető, 138,1 km): Krists Neilands 3:20:40 óra, Dina Márton, Valter Attila a. i., Edoardo Zardini +13 mp, Juan Pedro Lopez +24 mp stb. 5. szakasz (Kecskemét–Székesfehérvár, 168,3 km): Wouter Wippert 3:53:47 óra, Hugo Hofstetter, Mikhel Räim, Manuel Belletti, Trond Trondsen a. i. stb. Az összetett végeredménye (890 km): Neilands 21🕛:12:00 óra, Dina +1:22, Valter +1:26, Zardini +1:45, Lopez +1:53 perc stb.